16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 200 de persoane din Olt au facut testul SIDA

Peste 200 de persoane din Olt au facut testul SIDA

La centrul de testare HIV/SIDA din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Olt continua sa se inregistreze un numar mare de persoane care se prezinta pentru a face testul HIV. Directoarea Centrului de Transfuzii Sangvine Slatina, doctor Veronica Grecioiu, a spus ca in acest an s-au inregistrat trei cazuri noi de infectare cu HIV. In toate cazurile, a fost vorba despre persoane care au implinit 13 ani. Oricum, numarul este mult mai mic decit in anii anteriori, numai anul trecut inregistrindu-se zece cazuri: cinci adulti si cinci copii. In urma cu doi ani, in judetul Olt erau diagnosticati 327 de purtatori HIV, dintre care 34 aveau SIDA, pentru ca anul trecut sa apara in statisticile DSP 338 de cazuri de infestare cu HIV si 32 de persoane infestate cu virusul imuno-deficientei. Specialistii DSP Olt au spus ca peste 85% din cazurile de HIV provin din rindul adultilor, restul reprezentind copii care au contactat virusul in spitalele din tara, in anii 1989-1990, in timpul efectuarii analizelor medicale si operatiilor chirurgicale.

Anul acesta s-au prezentat 233 de persoane pentru a-si face testul HIV, adica mai putin de jumatate fata anului trecut. Au fost efectuate la Slatina aproximativ 5.000 de teste. Medicii au observat ca incidenta imbolnavirilor HIV/SIDA in Olt este in usoara crestere la adulti, cei mai multi infectindu-se pe cale sexuala. Majoritatea celor care se prezinta la Centrul de Transfuzii Sangvine din Slatina vin, deoarece vor sa se angajeze, iar fisa medicala prevede o astfel de testare. Testarile HIV sint tot mai solicitate de persoanele care se casatoresc, care intentioneaza sa sustina examen la institutii militare etc. Pretul unui asemenea test este de 125.000 de lei, dar el este gratuit pentru femeile insarcinate si pentru copiii nascuti de mame purtatoare ale virusului.

Hepatita face ravagii printre olteni

Specialistii centrului de transfuzii din Slatina sint ingrijorati de numarul in crestere al persoanelor care sint depistate ca fiind infestate cu virusii care declanseaza hepatita. Pina in prezent, donarea de singe a dus la descoperirea a 139 de persoane bolnave de hepatita B si inca 80, infectate cu virusul hepatitei C. Un test pentru depistarea hepatitei B costa 125.000 de lei, dar identificarea hepatitei C costa dublu. Grav este ca majoritatea cazurilor depistate cu aceasta boala sint persoane care afla pentru prima data ca au un astfel de virus in corp. Doctor Veronica Grecioiu a precizat ca hepatita este boala cel mai des intilnita in rindul donatorilor de singe care se prezinta la sediul Centrului de Transfuzii. In toate situatiile au fost recomandate tratamente speciale pentru persoanele in cauza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS