9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrauda in bugetul Casei de Pensii Dolj

Frauda in bugetul Casei de Pensii Dolj

Pensii necuvenite de aproape 200 de milioane de lei au fost incasate de mai multe persoane, in baza unor adeverinte false emise de contabilul-sef de la AEICITT Terpezita

Craioveanul Ioan Rebega a fost contabil-sef la AEICITT Terpezita, in perioada 1986 – 1994. In aceasta calitate intocmea si semna actele unitatii, pe care aplica si stampila firmei, aflata la dispozitia lui. Dupa desfiintarea unitatii, Rebega si-a pastrat stampila, folosindu-se in mod legal de ea pina in 1998, in calitate de reprezentant al AEICITT Terpezita, in procesele cu primaria acestei localitati. Cu ajutorul stampilei, pastrate de el ca amintire, fostul contabil-sef s-a gindit sa-si ajute citiva prieteni sa obtina pensii ilegale, prin fraudarea Casei de Pensii Dolj.

Vechime in munca obtinuta pe baza de adeverinte false

Viorica Mocioaca si-a depus la Casa de Pensii Dolj, in anul 2001, dosarul pentru obtinerea unei pensii anticipate. Intrucit nu avea vechime suficienta in munca, dosarul i-a fost restituit. Atunci, Viorica si sotul ei, Iulica Mocioaca, s-au gindit sa apeleze la „serviciile“ lui Ioan Rebega pentru completarea vechimii in munca. Iar acesta nu i-a refuzat, ci le-a completat, semnat si stampilat o adeverinta fictiva, din care rezulta ca, in perioada 1981 – 1985 si 1989 – 1992, Viorica Mocioaca a lucrat la AEICITT Terpezita. Culmea este ca, in perioada mentionata, femeia nici nu se afla in judetul Dolj, urmindu-si sotul in localitatile gorjene Birsesti si Matasari. In baza adeverintei false, Viorica Mocioaca a primit o pensie necuvenita, in valoare totala de 27.517.833 lei.

De „serviciile“ lui Rebega a mai beneficiat si Oliviu Ionica Marinescu. Acesta avea si el nevoie de o adeverinta – bineinteles, falsa – pentru a-si completa vechimea in munca, ca sa poata primi o pensie pentru incapacitate in munca. Maria Marinescu, sotia lui Oliviu, i-a cerut lui Rebega o astfel de adeverinta, iar Rebega a acceptat, eliberindu-i un inscris, semnat si stampilat, conform caruia Oliviu a lucrat la AEICITT Terpezita, in perioada 5 ianuarie 1986 – 30 noiembrie 1987. Pe baza adeverintei mincinoase, Casa de Pensii Dolj i-a acordat lui Oliviu Ionica Marinescu o pensie necuvenita in suma totala de 118.340.832 lei.

In aceeasi perioada, alte doua persoane – Ecaterina Ciungu si Elena Andrei – au primit de la Ioan Rebega asemenea adeverinte false, pe care le-au folosit la Casa de Pensii Dolj, insa inscrisurile cu pricina nu au produs efecte, pentru ca femeile chiar aveau dreptul sa primeasca pensie si fara acestea.

Prejudiciul total produs Casei de Pensii Dolj in baza adeverintelor false emise de Ioan Rebega se ridica la 189.982.889 lei, inclusiv dobinzile sumelor platite ilegal.

Pentru faptele lui, fostul contabil-sef de la AEICITT Terpezita, Ioan Rebega, de 61 de ani, din Craiova, a fost trimis in judecata saptamina trecuta de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova, sub acuzatia de fals material in inscrisuri sub semnatura privata. La rindul lor, Iulica si Viorica Mocioaca, din Terpezita, precum si Oliviu si Maria Marinescu, din Vela, au fost trimisi in judecata pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune si fals material in inscrisuri sub semnatura privata. Ecaterina Ciungu si Elena Andrei, ambele din Terpezita, au scapat doar cu cite o amenda administrativa usturatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS