12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBibliotecile de la sate au fost uitate de CJ Dolj

Bibliotecile de la sate au fost uitate de CJ Dolj

Consiliul Judetean Dolj nu a furnizat anul acesta banii necesari pentru achizitia de carti pentru bibliotecile din judet. Daca la nivelul bibliotecilor din Craiova, sumele s-au ridicat la ordinul sutelor de milioane, pentru cele din teritoriu acestea au fost mult mai mici. Comune ca Bechet sau Poiana Mare au fost printre cele norocoase, deoarece le-a fost alocat un buget de 25-30 de milioane de lei. Suma este destul de mare, deoarece alte comune nu au primit nici macar atit. In anumite localitati din judet au existat insa oameni cu dare de mina, care au facut donatii.

„La nivelul Craiovei, ne-am permis sa cumparam aproape toate cartile care ni se cereau. Nu aceeasi situatia exista insa in judet. Cel mai mare succes l-am avut insa cu sectia audio video. Si introducerea calculatoarelor pentru cautarea diverselor carti a prins la public. Atit noi, cit si cele patru filiale din cartier achizitionam si cartile care au fost reeditate“, a mentionat Mariana Leferman, directoarea Bibliotecii Judetene „Theodor Aman“.

Pentru a spori frecventa cititorilor, in Biblioteca Judeteana „Theodor Aman“ se pot gasi si cursuri pentru invatarea limbilor straine, dar si dictionare, care sint considerate atractive de cititori. Acestea pot fi imprumutate si pe casete audio sau CD-uri.

In timpul sesiunii, bibliotecile sint asaltate de cititori

In perioada toamna-iarna, Biblioteca Judeteana „Theodor Aman“ din Craiova se dovedeste neincapatoare pentru cititori. Aceasta este luata cu asalt in special de tinerii sub 25 de ani. Frecventa zilnica este de aproximativ 1.000 de persoane, studentii reprezentind 70 la suta. Conducerea bibliotecii judetene motiveaza acest flux sporit datorita inceperii sezonului de examene.

„Uneori nu sint de ajuns locurile pe care le avem. Dupa sarbatori, e cea mai mare imbulzeala. Avem deja clienti fideli, care vin dimineata si pleaca abia in momentul in care inchidem. Foarte rar se intimpla sa nu avem o carte. In prezent, exista peste 33.000 de volume. Din 2001, a sporit numarul celor care ne frecventeaza zilnic“, a precizat una dintre angajatele bibliotecii.

Faptul ca studentii sint cititorii fideli reprezinta si una dintre cauzele pentru care majoritatea cartilor sint achizitionate in functie de specificul facultatilor din Craiova. La sediul central al bibliotecii judetene exista trei astfel de sali care au la dispozitie 150 de locuri.

„De obicei am gasit tot ce am cautat. Stau in camin si din aceasta cauza de cele mai multe ori vin in sala de lectura. Acum sint in ultimul an, iar de-a lungul timpului am observat ca lipsesc cartile pentru limba spaniola. Eu fiind studenta la sectia engleza-spaniola aveam nevoie de ele. Am intrebat pe cineva de la biblioteca si mi s-a spus ca nu au fost gasite“, a declarat o studenta a Facultatii de Litere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS