Acasă Actualitate Spitalul de Urgenta Craiova „gazduieste“ cei mai multi copii abandonati

Spitalul de Urgenta Craiova „gazduieste“ cei mai multi copii abandonati

Proiectul de prevenire si combatere a abandonului copiilor „Initiative comunitare de caritate“, lansat de Arhiepiscopia Craiovei in 2002 si incheiat anul acesta, a fost un succes. In curind va fi lansat alt program, „In Bratele Mamei“, care va avea aceeasi tematica. In urma proiectului, 233 de copii au fost reintegrati in familia naturala, dintre care cei mai multi au fost luati din maternitatile spitalelor, iar ceilalti din centrele de plasament si centrele maternale. Asistentii sociali si ceilalti membri implicati in cadrul acestui proiect au reusit sa previna abandonul in cazul altor 350 de copii. Programul, realizat in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa si Directia pentru Protectia Copilului si finantat de „World Learning“, a cuprins nu numai judetul Dolj, ci si Mehedintiul si Gorjul. In urma activitatii intreprinse de cei implicati in proiect s-a concluzionat ca in ultimii ani structura abandonului s-a schimbat. Principala componenta a acestuia este in prezent abandonul in maternitatile spitalelor. Pe „primul loc“ la acest capitol se afla Spitalul de Urgenta din Craiova, din a carui maternitate au fost reintegrati in familii 83 de copii. „Din pacate pentru orasul nostru, Spitalul de Urgenta sta cel mai rau din acest punct de vedere. Aici se afla cei mai multi copii abandonati. Numai 83 am reusit sa reintegram noi, insa mai sint si alte organe abilitate care au facut acelasi lucru, deci numarul acestora este mult mai mare“ , a declarat Cristian Chiriac, consilier social. Pe parcursul celor doi ani de desfasurare a proiectului, au fost infiintate 192 de comitete filantropice in cele trei judete incluse in program. Obiectivele acestor grupuri de suport sint sustinerea familiilor in care au fost adusi copiii si prevenirea abandonului.

<bUn nou program va fi lansat in curind

Noul program este finantat de USAID prin „World Learning“, in cadrul programului national „ChildNet“, si va fi implementat de Asociatia „Vasiliada“. Principalele lui componente sint reintegrarea in familiile naturale sau largite a copiilor abandonati, recuperarea celor cu dizabilitati fizice, precum si reabilitarea copiilor cu autism in cadrul unui centru autorizat.

„Deoarece consideram ca ultimul nostru proiect a avut rezultate foarte bune, am decis sa lansam alt program, de data aceasta imbunatatit. In cei doi ani de activitate, am luat „pulsul“ abandonului si stim mai bine pe ce aspecte sa ne focalizam atentia“, a spus Cristian Chiriac.

Exit mobile version