6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 200 de firme oltene amenintate cu falimentul

Peste 200 de firme oltene amenintate cu falimentul

Organele de inspectie fiscala din cadrul Finantelor Publice Olt au evaluat debitele aferente impozitelor, taxelor, TVA si celorlalte dari fiscale obligatorii pentru agentii economici. Potrivit informatiilor furnizate de Cristian Pichermayer, purtator de cuvint al Finantelor Publice judetene, organele de inspectie fiscala au demarat in prezent declansarea procedurilor de reorganizare judiciara si faliment pentru 223 de societati comerciale. Suma cumulata a debitelor neachitate catre bugetul de stat de firmele in cauza se ridica la 1.023,9 miliarde de lei, suma ce depaseste estimarile specialistilor.

„Sintem constienti ca recuperarea la bugetul de stat a acestei sume este foarte greu de realizat, dar noi ne facem datoria. Dupa ce am vazut ca somatiile nu se soldeaza cu rezultatele pe care le asteptam, am apelat la celelalte masuri de executare silita si se pare ca multe dintre ele s-au dovedit ineficiente. Acest lucru ne-a obligat ca sa trecem la ultimele doua faze ale acestei actiuni de recuperare a banilor neplatiti la stat, reorganizarea judiciara si falimentul, prevazute de Legea nr. 64/1995. Numai in aceasta vara am initiat asemenea actiuni pentru 170 de firme, la care s-au adaugat si restul de 58 din anii trecuti. Avem firme care au datorii de citeva sute de milioane de lei, dar si recorduri de citeva zeci de miliarde de lei“, a declarat Pichermayer.

Datorie de 400 de miliarde

Cea mai mare datorie dintre toate firmele asupra carora a fost declansata procedura de reorganizare judiciara si faliment apartine SC CODOC din localitatea Bobicesti. Debitul societatii, de 423 de miliarde de lei, reprezinta aproape jumatate din intreaga suma pe care finantistii olteni trebuie sa o recupereze de la firmele rau-platnice. Abia apoi urmeaza firme cu datorii de citeva zeci de miliarde de lei. Dintre acestea se distanteaza SC Suinprod SA Caracal, cu o datorie de 76 de miliarde de lei, SC EuroDistil SA Slatina – 60 de miliarde de lei, SC Cerealcom SA Slatina – 55 de miliarde de lei, SC Slamec SA Slatina – 32 de miliarde de lei, SC Nutricora SA Corabia – 31 de miliarde de lei, SC Romasti Int. Prest. SA din Caracal – 24 de miliarde de lei, SC Studias SA Studina si SC Boianu SA din Stoicanesti – 21 de miliarde de lei, SC Poiana SA Radomiresti – 17 de miliarde de lei, SC Indagra SA si SC Acif SA Corabia – cu 15 miliarde etc.

Majoritatea firmelor amenintate cu falimentul de Finantele Publice Olt sint din rindul societatilor agricole. In afara de societatile asupra carora Finantele Publice Olt au demarat lichidarea, alte 58 de firme se afla in aceeasi situatie, de data aceasta la initiativa altor creditori: banci comerciale etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS