10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArbore dintr-o specie rara la Baile Herculane

Arbore dintr-o specie rara la Baile Herculane

In Parcul Central din Baile Herculane se afla un Sequoia giganteea, originar din Statele Unite ale Americii, care s-a adaptat foarte bine la clima din aceasta statiune balneoclimaterica. Fiind o specie rara, arborele a fost declarat monument al naturii. Sequoia giganteea este un arbore care poate trai mii de ani, iar la maturiate poate ajunge la 145 de metri inaltime, cu circumferinta tulpinii de pina la 38 de metri. Turistii romani sau straini care trec pe aici ramin impresionati. „Noi sintem din Calarasi. Am venit pentru prima data aici si am fost impresionati de acest copac. E interesant ca s-a adaptat climei de la noi din tara“, a spus Maria Ernescu, turista.

Arborele din Herculane este mic. El nu a ajuns inca la maturitate, cu toate ca in prezent masoara 30 de metri inaltime. „In tara mai sint citeva exemplare, dar acesta este cel mai falnic, avind o inaltime de 30 de metri si un diametru de 1,50 metri. De aceea este declarat monument al naturii“, a spus inginer Stefan Stanescu, seful Ocolului Silvic Baile Herculane.

Atestata documentar din anul 153 e.n., statiunea Baile Herculane este integrata in Parcul National Valea Cernei – Domogled. Asezarea ei pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia, ii confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS