16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegatorii olteni, bulversati de listele electorale

Alegatorii olteni, bulversati de listele electorale

Potrivit noii legislatii in domeniu, pentru scrutinul din 28 noiembrie, in judetul Olt au fost amenajate 339 de sectii de votare, cu 13 mai multe decit la alegerile locale din vara. Noile sectii de vot au fost infiintate in Slatina si Caracal – cite trei sectii, la Osica de Sus – doua sectii, iar la Corabia, Draganesti-Olt, Scornicesti, Gradinari, Stefan cel Mare – cite o sectie.

Potrivit unui ordin al prefectului privind numerotarea si delimitarea sectiilor de votare care vor functiona in Circumscriptia Electorala nr. 30 Olt, municipiului Slatina i-au fost repartizate 45 de sectii, numerotate de la unu la 45. Tot in cadrul pregatirilor pentru scrutinul de la sfirsitul lunii noiembrie a fost emisa Dispozitia primarului municipiului nr. 8.373, privind stabilirea locurilor publice pentru afisaj electoral, respectiv panourile de afisaj de pe bulevardul Nicolae Titulescu (vizavi de BancPost), bulevardul A.I. Cuza (zona Vacanta), Colegiul National „Ion Minulescu“, Catedrala Sfintul Gheorghe Ionascu, Scolile Generale „Stefan Protopopescu“, nr. 6 Clocociov si Cireasov, Casa de Cultura a Tineretului, Piata Garii si gradinita de copii din cartierul Satul Nou. Birourile electorale vor fi alcatuite din sapte membri, la care se adauga presedintele si loctiitorul acestuia, iar indemnizatia bruta pentru acestia va fi de 270.000 de lei pe zi si un fond de protocol de 60.000 de lei pe zi pentru fiecare persoana, inclusiv pentru cei care asigura paza sectiilor de votare.

Nici un candidat independent pe listele de Olt

38 de formatiuni politice au depus la Biroul Electoral Judetean (BEJ) liste de candidati pentru Camera Deputatilor si pentru Senat. Potrivit declaratiilor presedintelui BEJ, Valeria Smaranda, dintre listelor depuse pentru alegerile de la sfirsitul lunii noiembrie, 14 apartin partidelor politice, 22 organizatiilor cetatenesti ale minoritatilor nationale, iar restul de doua apartin unei aliante electorale, respectiv unei aliante politice. Spre deosebire de alegerile locale din vara, de data aceasta nu a mai fost inregistrata nici o candidatura a vreunui independent.

Majoritatea organizatiilor cetatenesti apartinind minoritatilor nationale, care au depus liste cu candidati, au inscris persoane care nu au nici o legatura cu judetul Olt. Astfel, cetatenii care se vor prezenta la vot pe 28 noiembrie va trebui sa fie atenti cind vor aplica stampila de vot, deoarece buletinul va cuprinde, pe linga numele consacrate de partide politice, si denumiri de formatiuni politice mai putin cunoscute. Uniunea Croatilor din Romania a inscris cinci candidati pe listele depuse la BEJ Olt pentru Camera Deputatilor, dar nici unul nu locuieste in judet. Aceeasi situatie este si in cazul Asociatiei Etnicilor Turci, Uniunea Democrata Turca din Romania, Asociatia Italienilor din Romania Ro-Asit, Asociatia Culturala Bulgara din Romania, Uniunea Bulgara din Banat, Uniunea Ucrainenilor din Romania s.a.m.d.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS