11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte stiri

Consiliile locale vor plati salariile restante ale profesorilor

In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Judetean Dolj, desfasurata joi, s-a adoptat repartizarea unei sume suplimentare pentru cheltuieli de personal in invatamintul preuniversitar de stat. Cele 79,682 miliarde de lei vor fi impartite pe unitati administrativ- teritoriale, in trimestrul IV. Conform HG nr. 1567/2004 a fost alocata initial, din fondul de rezerva bugetara al guvernului, pentru judetul Dolj, suma de 62,448 miliarde de lei, la care s-au adaugat, conform HG nr. 1672/2004, 17,234 miliarde de lei. Din totalul sumei, 3,647 miliarde de lei au fost repartizate pentru 19 consilii locale, printre care cele din Bailesti, Calafat, Filiasi, Segarcea sau Sadova. Banii vor fi folositi pentru plata restantelor din lunile septembrie si octombrie. Primul loc, in ceea ce priveste sumele alocate, este detinut de orasul Bailesti – 1,1 miliarde de lei. Restul banilor vor fi repartizati proportional pe unitati administrativ- teritoriale, conform necesarului de fonduri al lunii octombrie. In ceea ce priveste Craiova, suma propusa pentru repartizare este de 41 de miliarde de lei.

ITM Dolj inmulteste controalele

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a intreprins zilele trecute in Craiova o actiune de amploare, in vederea eliminarii muncii prestate de copii. Cei 11 inspectori ITM au controlat 44 de agenti enonomici, actionind in zonele in care banuiau ca vor gasi copii care muncesc. Au fost descoperite 16 persoane, dintre care doar trei minori, care desfasurau diferite activitati fara sa le fi fost intocmite de angajatori formele legale obligatorii. Au fost sanctionati sase agenti economici, cuantumul amenzilor aplicate ridicindu-se la 120 de milioane de lei. Dupa cum a anuntat Dinu Dracea, inspector ITM Dolj, controalele de acest gen vor continua atit in Craiova, cit si in restul judetului.

Copiii din invatamintul primar intra in vacanta

Elevii din invatamintul primar si copiii de la gradinita intra in vacanta pentru o saptamina, incepind de luni, 1 noiembrie. Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Monalisa Galeteanu, spune ca, spre deosebire de alti ani, copiii nu vor avea activitati extrascolare. Cu toate acestea, unii dintre cei mici spun ca au teme de facut in vacanta: „Noua domnisoara invatatoare ne-a dat teme. In vacanta trebuie sa rezolvam 29 de probleme la mate si 30 de exercitii la engleza!“.

Mischie se considera deputat

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a declarat ca este sigur ca va fi ales deputat. Mischie a afirmat ca lumea poate sa ii spuna deja domnule deputat, intrucit nu exista nici o indoiala ca va intra in parlament ca independent. „Ma bazez pe mai multe localitati. Am nevoie de 24.000 de voturi. Puteti sa imi spuneti deja domnule deputat! Nu o sa fur voturi de la nimeni. Eu vreau sa ajung in parlament si nu ma intereseaza salariul de acolo. Cistig destul aici, la Tirgu Jiu“, a spus Mischie, fostul baron de Gorj.

TMC Filiasi a aflat ca i se cere falimentul

Procedura de declansare a falimentului la TMC Filiasi a intrat in linie dreapta. Surse din Directia Generala a Finantelor Publice Dolj au declarat ca instanta a trimis pe adresa societatii o citatie de prezentare, pe 17 octombrie, aceasta fiindu-i comunicata TMC doua zile mai tirziu, pe 19 octombrie. Conform legii, firma din Filiasi avea la dispozitie cinci zile pentru a depune contestatie in dosarul nr. 321/F/2004. Spre deosebire de celelalte cazuri in care Finantele au incercat „sa puna in miscare“ mecanismul falimentului, de data aceasta, instanta a fost foarte receptiva, trimitind citatia in interval de trei zile, dupa ce, pe 14 octombrie, primise sesizare in acest sens din partea fiscului. Nimeni din conducerea TMC nu a putut fi contactat ieri pentru a-si expune punctul de vedere, din simplul motiv ca fabrica nu lucreaza vineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS