13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliticienii doljeni nu doneaza singe

Politicienii doljeni nu doneaza singe

Campania Nationala de Constientizare a Importantei Donarii Benevole de Singe a ajuns si la Craiova. In deschidere, care a avut loc la sediul Directiei de Sanatate Publica Dolj, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova, dr. Sevastiana Bran, a subliniat importanta donatiilor benevole de singe: „Trebuie sa ne gindim ca oricind pe masa de operatie ar putea ajunge o ruda apropiata, care ar avea nevoie de singe pentru a supravietui. Donarea de singe este un act de rara noblete si omenie, de care ar trebui sa dam dovada cu totii“.

In judetul Dolj, in prezent, necesarul de singe si derivate s-a dublat fata de anii anteriori, in conditiile in care numarul donatorilor a inregistrat o crestere cu doar unu la suta. Potrivit Sevastianei Bran, Centrul de Transfuzii Sanguine nu poate asigura decit 50% din necesar. Cu alte cuvinte, spitalele au asigurat singe doar pentru urgente, celelalte cazuri, inclusiv cele chirurgicale, fiind trecute pe lista de asteptare.

Ce legatura este intre politica si donarea de singe?

Reprezentanti ai Biroului de promovare a sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj impreuna cu reprezentanti ai World Vision, studenti medicinisti si medici, care s-au oferit voluntar pentru promovarea donarii benevole de singe, vor incerca pe parcursul urmatoarelor zile sa constientizeze populatia cu privire la insemnatatea donarii benevole de singe.

„In fata Teatrului National din Craiova a fost amplasat un cort, in care voluntarii vor oferi informatii cu privire la donarea de singe benevola, iar celor care vor dori li se va lua, gratis, tensiunea“, a declarat dr. Narcisa Dinica, din cadrul DSP Dolj.

Deocamdata, se pare ca interesul craiovenilor pentru donarea de singe este destul de scazut. Nici politicienii doljeni nu s-au aratat receptivi la indemnurile campaniei lansate de Ministerul Sanatatii. Joi, nici unul nu se prezentase la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru a dona singe. Intrebarea noastra a cam iritat-o pe dr. Bran, care ne-a intrebat, nedumerita, ce legatura este intre politica si un asemenea act de omenie pe care il reprezinta donarea de singe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS