10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInselaciuni si falsuri sub paravanul unui pensionar

Inselaciuni si falsuri sub paravanul unui pensionar

Procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, impreuna cu politistii Serviciului pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Dolj, au trimis in spatele gratiilor inca un membru al bandei lui Ghergu, specializata in „tepe“ cu ajutorul unor firme datoare statului.

Craioveanul George Voinea, de 30 de ani, retinut joi de politistii Serviciului pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Dolj, a fost prezentat vineri de procurori la Tribunalul Dolj, in vederea emiterii mandatului de arestare. Judecatorii au dispus arestarea preventiva, pe 29 de zile, a lui Voinea, cercetat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual, uz de fals si evaziune fiscala. George Voinea i se alatura in spatele gratiilor partenerului sau de afaceri necurate, Gabriel Ghergu, de 31 de ani, din Craiova, arestat pentru aceleasi fapte, cu o saptamina in urma.

Tepe de 3,6 miliarde de lei

Gabriel Ghergu si George Voinea facusera o „pasiune“ pentru firmele cu mari datorii la stat, de care patronii doreau cu orice pret sa scape. Procedeul prin care lucrau cei doi era destul de simplu. Cumparau firme cu datorii mari la stat (achizitia era pur formala, pentru ca nu plateau nici un ban pentru aceste firme), apoi, depunind sume minore – citeva sute de mii de lei – in contul acestor firme, puteau sa ridice carnetul de cecuri de la banca. Cu cecurile in buzunar, plecau apoi prin tara si achizitionau diverse marfuri – in general produse petroliere si articole sanitare – pe care le achitau cu cecuri fara acoperire. Marfurile le revindeau, la jumatate de pret, citeva zile mai tirziu. Asa au reusit cei doi, in perioada ianuarie 2003 – august 2004, sa dea mai multe tepe, in cuantum de peste 3,6 miliarde de lei.

Una dintre „lovituri“ a fost data sub paravanul unui pensionar craiovean, care habar n-avea in ce se baga. Lamurit ca nu face nimic rau, un batrin din Craiova, pe nume Dumitru Raileanu, a fost convins de cei doi sa devina, doar formal, patronul unei firme cu mari datorii la stat. Contra sumei de zece milioane de lei, partea lui, Raileanu a mers apoi cu cei doi la banca si a ridicat carnetul de cecuri al societatii, al carei patron devenise. Le-a dat cecurile „partenerilor“ sai, apoi a plecat acasa, fara sa isi dea seama ce tepe vor fi date pe firma lui.

Procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj si politistii Serviciului pentru Investigarea Fraudelor continua investigatiile, pentru depistarea tuturor celor care au contribuit la tepele date de Gabriel Ghergu si George Voinea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS