20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTROPUTERE a ramas singura societate neprivatizata din programul PSAL1

ELECTROPUTERE a ramas singura societate neprivatizata din programul PSAL1

SC ELECTROPUTERE SA Craiova a ramas inca neprivatizata, desi este una dintre cele mai renumite companii la nivel national. Pina in prezent, s-a incercat de trei ori relansarea economica a fabricii, insa negocierile au esuat de fiecare data, astfel SC ELECTROPUTERE SA a ramas singura neprivatizata din programul PSAL1, care cuprinde 64 de societati. Principalul actionar al societatii din Banie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 62,5% din actiuni, opteaza ca SC ELECTROPUTERE SA sa fie privatizata ca un intreg. Aceasta ipoteza este sustinuta si de conducerea fabricii, care nu exclude nici varianta preluarii societatii de un consortiu.

Directorul general al SC ELECTROPUTERE SA, Cornel Mondea, a precizat: „Conducerea si Sindicatul Liber vor ca fabrica sa fie vinduta ca un intreg. Daca totusi nu exista un investitor interesat de cumpararea intregului pachet, dorim crearea unui consortiu care sa preia in totalitate societatea, iar apoi fiecare sa-si patroneze diviziile cumparate. La negocierile de pina acum au fost mai multi investitori interesati de cumpararea fabricii, dar acestia doreau preluarea doar a una-doua divizii din cele noua existente la ELECTROPUTERE. Noi nu excludem nici aceasta varianta, insa dorim ca privatizarea sa fie facuta concomitent pentru toate compartimentele, deoarece in acest mod eliminam riscul raminerii pe dinafara a unor divizii, ceea ce ar conduce la dizolvarea lor si implicit la concedierea unei parti a muncitorilor“.

Procesul de privatizare a fost intirziat si din cauza filialelor APAPS, care au fost dizolvate. Dupa desfiintare a existat o perioada de organizare juridica, in care APAPS a fuzionat cu AVAB, rezultind Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actualul actionar majoritar de la societatea craioveana.

O noua incercare de privatizare

De citeva saptamini, AVAS a demarat pentru a patra oara discutiile cu o serie de societati interesate de cumpararea fabricii. Cele mai mari sanse de cumparare a SC ELECTROPUTERE SA le are concernul american General Motors, insa concurenta este acerba, in cursa fiind inscrise si alte societati: Siemens, Energo Bit Cluj, Harvath, Romach, Dab, Electricom Bucuresti, Asociatia Salariatilor din Electroputere.

Pentru ca negocierile de vinzare sa aiba succes, AVAS este dispusa sa anuleze datoriile catre buget ale SC ELECTROPUTERE SA. In prezent, societatea craioveana are datorii catre Finante de circa 500 de miliarde de lei, la acest debit adaugindu-se majorari in valoare de 450 de miliarde de lei.

Pentru ca sansele de privatizare a societatii sa creasca, s-a hotarit disponibilizarea a inca 600 de salariati. Angajatii au primit deja preavizul de instiintare, urmind ca 400 dintre ei sa plece pe 11 octombrie, iar restul de 200, pe 25 noiembrie. Daca in 1990, fabrica avea10.800 de salariati, in prezent au ramas doar 3.300. Persoanele disponibilizate vor primi plati compensatorii, conform Ordonantei de Urgenta nr. 8/2003. Compensatiile se acorda pe o durata de maximum doi ani, diferentierea facindu-se in functie de vechime. Orice persoana disponibilizata va primi lunar media drepturilor salariale pe ultimele trei luni, dar nu mai mult decit salariul mediu pe economie de la 1 ianuarie 2004.

Se pare ca decizia de disponibilizare a celor 600 de anajati a fost luata la presiunea societatilor interesate de cumparare, care la negocierile din trecut acuzau numarul mare de personal. Pe linga aceasta, cumparatorii mai erau nemultumiti de marimea unitatii si de piata de desfacere.

O alta problema care a condus la stoparea discutiilor a fost legata de salariile angajatiilor pentru care SC ELECTROPUTERE SA aloca lunar 30 de miliarde de lei. In prezent, din cauza lipsei de comenzi se lucreaza doar patru zile pe saptamina.

„In ultimii cinci ani am supravietuit datorita exportului, care a reprezentat 50% din cifra de afaceri. Daca nu avea piata de desfacere externa, fabrica intra in faliment. In 2003 am avut o cifra de afaceri de 50 de milioane dolari (intern+extern), iar pentru acest an preconizam o crestere de 15-20%. Chiar si in aceste conditii, pe primele opt luni ale anului curent avem un deficit de 16 miliarde lei“, a mai spus Mondea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS