13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarantiile pentru racordarea la reteaua de gaze trezesc nemultumiri

Garantiile pentru racordarea la reteaua de gaze trezesc nemultumiri

Craiovenii care au fost debransati de la reteaua de gaze, din cauza neplatii, sint nemultumiti ca trebuie sa achite o garantie, pentru a fi din nou racordati. Noua Hotarire Guvernamentala nr.1043/2004 a intrat in vigoare de pe 15 septembrie 2004. Abonatii rau-platnici nu s-au obisnuit insa cu noile modificari, incriminind SC DISTRIGAZ Sud, filiala Craiova, de nepasare. „Oamenii trebuie sa inteleaga ca noi nu facem altceva decit sa respectam legea. Banii nu intra la noi in buzunar, ci sint depusi intr-un anumit cont“, a declarat Ion Ciobanu, contabil-sef la institutia amintita.

„Am avut o restanta de aproximativ un milion de lei. Dupa ce am platit-o, mi s-a spus ca mai trebuie sa dau cam 1.700.000, pentru ca mi-au taiat gazele. Cind am intrebat de ce, mi-au fluturat prin fata niste hirtii. Puteau si ei sa faca o exceptie, macar in cazul meu. Dar ei nu!“, a spus un abonat nemultumit.

Conform art. 19 din hotarirea amintita, valoarea garantiei se calculeaza la pretul reglementat al gazelor naturale, inclusiv TVA. Consumatorilor casnici se imputa 300 de metri cubi, asociatiilor de locatari 100 de metri cubi, pentru apartament, iar in cazul agentilor economici se face consumul mediu pentru 30 de zile, calculat pe ultimele 12 luni.

„Mai vin si craioveni care ne roaga sa ii intelegem si sa ii scutim de plata acestei garantii. Nu putem face acest lucru pentru ca si noi trebuie sa raspundem in fata sefilor. Singurul lucru pe care il pot face este sa achite restantele si banii pentru garantie“, a incheiat Ciobanu.

Sumele colectate, constituite cu titlu de garanti, vor fi pastrate in conturi bancare distincte, conform reglementarilor bancare. Garantia se va returna consumatorului dupa scaderea eventualelor debite, in cazul rezilierii contractului sau daca timp de doi ani consecutiv acestuia nu i-a mai fost sistata furnizarea gazelor naturale pentru neplata. La auzul vesti ca ar putea primi banii inapoi, craiovenii au ramas insa nepasatori. „Le dau acum apoape doua milioane de lei si eu o sa-i primesc de la ei peste doi ani, cind nu mai au aceeasi valoare. Ce afacere grozava!“, a replicat nervos un craiovean rau-platnic.

Pentru a fi pasuiti, citiva au apelat si la viceprimarul Sorin Iordache, in speranta ca vor fi scutiti de plata garantiei, fiind convinsi insa ca trebuie sa se conformeze normelor aflate in vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS