17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor plati la iarna milioane de lei la intretinere

Craiovenii vor plati la iarna milioane de lei la intretinere

Pentru a scapa de rau-platnici, proprietarii sint obligati sa-si cumpere apometre si repartitoare de costuri, iar regia de termoficare trebuie sa contorizeze toate scarile de bloc

Craiovenii nu vor avea parte iarna aceasta de contracte individuale cu furnizorii de utilitati, in speta regia de apa si cea de termoficare. Vor „beneficia“ insa de preturi astronomice la intretinere, din cauza cresterii pretului gigacaloriei si al gazului metan. Dupa ce in urma cu o saptamina au aparut normele de aplicare a noilor contracte individuale de furnizare a apei reci menajere, a apei calde si a vestitului agent termic, asociatiile de proprietari din Craiova nu stiu nimic despre acest lucru. Nici autoritatile nu sint mai informate, desi de venirea iernii ne mai desparte aproximativ o luna.

Mai intii contorizare si apoi contracte individuale

Pentru ca un proprietar de apartament sa poata incheia un contract individual cu furnizorii de utilitati, e nevoie in prelabil sa aiba contor la scara, precum si apometre si repartitoare de costuri in apartament. Altfel, existenta acestui contract nu mai are rost, deoarece costurile vor fi aproape aceleasi.

„Normal ar fi ca atit proprietarii, cit si regiile sa fie obligate sa incheie contracte individuale, pentru ca astfel cei care isi platesc intretinerea la zi nu vor mai avea de suferit din cauza rau-platnicilor. Romanul stie numai de frica“, a declarat Paul Dumitrache, presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP). Acesta spune ca momentan nu se stie care este varianta finala aleasa in relatia dintre proprietar si furnizori.

„La o intilnire, care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute si la care au participat reprezentanti ai autoritatilor de la Bucuresti si ai asociatiilor de proprietari, s-au pus in discutie doua variante: prima presupune ca regia sa semneze contract cu asociatiile, iar acestea fac subcontracte cu proprietarii. Cea de-a doua si cea mai buna, dupa parerea mea, presupune contract direct intre furnizor si proprietar. Oricum, este nevoie ca blocurile sa fie contorizate si sa aiba repartitoare“, a mai spus Paul Dumitrache. Autoritatile locale nu par insa deranjate de acest lucru.

In urma cu ceva vreme, directorul Regiei de termoficare, Tatian Tudorache, promitea ca, pina la venirea iernii, toate blocurile din Craiova vor avea la scara contoare de energie termica, promisiune sustinuta la vremea aceea si de viceprimarul Sorin Iordache. Autoritatile s-au razgindit insa si motiveaza acum ca acest lucru este imposibil.

„Stiu ca am promis contoare pina la venirea iernii, dar vechea lege presupunea montarea lor la nivelul blocurilor, pe cind noile reglementari aparute in iunie specifica foarte clar ca trebuie montate la fiecare scara. Noi vom continua sa montam contoare de caldura pina vine frigul, pentru ca in perioada rece nu putem sa umblam la instalatii, iar dupa aceea vom instala doar contoare de apa calda“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.

Uite apometrul, nu e apometrul

Din cite se pare, pentru a incheia contracte individuale, blocul respectiv trebuie sa aiba contor de energie termica, iar proprietarii sa aiba apometre si repartitoare de costuri. Daca doar o parte dintre ei sint „dotati“ astfel, regiile nu vor lua in calcul citirea apometrelor, ci vor calcula la pausal.

„Noi nu vom calcula la pausal, chiar daca nu au toti repartitoare sau apometre. In prezent, majoritatea apartamentelor au apometre. Situatia sta invers in privinta repartitoarele de costuri. Chiar si in acest caz, incheierea unui contract individual se justifica“, a declarat Tatian Tudorache. La rindul sau, presedintele UJALP, Paul Dumitrache, crede ca situatia se va rezolva de la sine. „Cei care nu au inca apometre, desi sint putini, isi vor monta, pentru ca isi vor da seama ca este mai avantajos“, a precizat acesta.

Aceeasi Marie cu alta palarie

Daca in prezent populatia plateste intretinerea pe baza contractului semnat de asociatie cu regiile in cauza, noile norme nu elimina rolul asociatiei din relatia proprietar – furnizor. Aceasta este singura in masura sa ceara furnizorului contracte individuale, bineinteles, la solicitarea proprietarilor. Citi vor dori acest lucru ramine o mare enigma, pentru ca un contract presupune plata regulata a obligatiilor, lucru cu care craiovenii nu prea sint obisnuti.

„Normal este ca proprietarul sa ceara contract individual. Regia ar trebui sa nu incheie contracte cu datornicii sau sa includa o clauza prin care acestia se obliga sa-si plateasca si datoriile din urma. Altfel, si cei citiva bun-platnici care au mai ramas, vor refuza sa plateasca, vazind ca li se taie utilitatile fara sa fie vinovati. Noua ne-au fost respinse 50-60 de actiuni in instanta pentru ca trecuse termenul de prescriptie de trei ani, din cauza conducerilor respectivelor asociatii“, a precizat Paul Dumitrache.

Repartitoarele – costuri in plus la intretinere

Proprietarii care au montat repartitoare sau vor face acest lucru trebuie sa plateasca o anumita suma unei firme specializate in citirea aparatelor. In Craiova nu au fost stabilite societatile care vor efectua citirea propriu-zisa, dar autoritatile spun ca vor lucra numai cu firme agreate de ele, chiar daca acestea au autorizatie de la Bucuresti. „Autorizarea firmelor se face la Bucuresti, dar trebuie sa fim si noi de acord cu acest lucru. Nu putem sa lucram cu duca din lunca“, a declarat Tatian Tudorache.

Practic, proprietarii va trebui sa inlesneasca accesul in apartamente al angajatilor respectivelor societati, care vor trimite indexul repartitoarelor catre regia de termoficare. Cu contracte individuale sau fara, intretinerea din iarna aceasta pare sa bata toate recordurile, in ciuda faptului ca autoritatile de la Bucuresti neaga acest lucru, bazindu-se pe eliminarea pierderilor din retea, care ar compensa, chipurile, cresterea pretului gigacaloriei.

Conform calculelor ale presedintelui UJALP, Paul Dumitrache, pentru un apartament cu doua camere in care locuiesc trei persoane, intretinerea va costa peste trei milioane de lei, iar la cel de patru camere cu patru persoane, costurile vor sari de patru milioane de lei in lunile de virf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS