10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampanie de vaccinare impotriva rujeolei

Campanie de vaccinare impotriva rujeolei

Serviciul epidemiologic din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Olt a inceput pregatirile pentru campania de vaccinare antirujeolica. Potrivit Marinelei Madan, epidemiologul-sef al judetului, pina la sfirsitul lunii septembrie urmeaza sa fie imunizati copiii de un an si cinci luni, cei din clasa I, precum si elevii din clasele IX-XII care nu pot dovedi ca au primit doua doze de vaccin. Pentru copiii de un an si cinci luni, Directia de Sanatate Publica s-a aprovizionat cu 5.960 de doze de trivaccin, pentru imunizarea antirujeolica, antirubeolica si antiurliana. Acesti copii vor primi vaccinul la cabinetele medicilor de familie.

Pentru elevii din clasa I sint rezervate aproximativ 90% din doze, celor de liceu fiindu-le alocate mai putine doze deoarece si numarul lor este foarte mic.

In scoli, vaccinarea bobocilor se va derula in perioada 27 septembrie – 1 octombrie. Specialistii DSP si-au luat masuri pentru evitarea unei eventuale epidemii de amploare, astfel incit s-a facut comanda ca sa existe vaccin suficient pentru recuperarea tuturor restantierilor.

Cu aceasta ocazie, vor fi vaccinati 5.414 elevi. Potrivit statisticilor Serviciului epidemiologic, in judetul Olt nu s-a inregistrat nici un caz de rujeola in ultimii trei ani. Epidemiologii afirma ca boala este una dintre cele mai contagioase si de o gravitate ridicata. „Inainte de a se fi inceput vaccinarea copiilor, pina prin anii 1980-1981, se murea frecvent in spitale din cauza complicatiilor pe care le da rujeola. De trei ani, nu am mai avut in judet cazuri de rujeola. Directivele de la minister precizeaza ca, pina in anul 2007, aceasta boala trebuie eradicata in tara noastra“, mai sustine epidemiologul-sef al judetului. Reprezentantii DSP au precizat ca parintii care refuza sa-si vaccineze copiii risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre doua si zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS