16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe o strada din Bals, timpul pare sa mearga inapoi

Pe o strada din Bals, timpul pare sa mearga inapoi

Inceperea unui nou an scolar reprezinta pentru multi copii prilej de bucurie. Este momentul in care isi revad colegii, isi cunosc invatatorii, isi etaleaza rechizitele si imbracamintea! Trebuie sa ne gindim totusi si la cei mai putin norocosi, care, desi au asteptat cu nerabdare primul clopotel, au avut in prima lor zi de scoala surpriza sa-si gaseasca scoala in paragina. Vorbind despre „casa“ in care invata 36 de copii, situata pe strada Miinesti in Bals, cu greu o putem numi scoala. In trei camere isi desfasoara activitatea gradinita si scoala cu clasele I-IV. Colectivul didactic este format din doi invatatori, dintre care unul este director, si o educatoare. Este situata la doar doi kilometri de strada principala, dar uitata parca de vreme.

Aproape patruzeci de copii de pe strada Miinesti, din Bals, au mers miercuri la festivitatea noului an scolar, desi scoala nu are autorizatie igienico-sanitara de functionare. Este o casa ale carei camere nu sint cu mult mai spatioase decit o garsoniera, dar care si-a deschis totusi portile. Directorul Dorinel Buceanu ne-a informat ca aici invata o grupa de gradinita si doua clase de scoala: I-III – clasa de inceput si II-IV – clasa de achizitii fundamentale. In timp ce scolile din centrul orasului au fost rasfatate de municipalitate, avind parte de grupuri sanitare si laboratoare moderne, Scoala din Miinesti nu dispune nici macar de o toaleta utilizabila. O casa veche in care de la intrare te izbeste mirosul de mucegai, trei sali de clasa improvizate, citeva banci vechi vopsite in galben pentru a schimba parca aspectul si o cancelarie putin mai mare decit o camara… Acesta este cadrul care-i va intimpina zilnic pe micutii olteni.

Grup sanitar cu deschidere… la drum

Ca in orice institutie publica, orice om se asteapta sa gaseasca in scoala cel putin un grup sanitar sau macar o sursa de apa. Pentru oamenii de aici, toate acestea reprezinta un lux. Intrebati daca nu cumva le este teama sa-si trimita copiii la scoala in astfel de conditii, parintii pareau impacati cu soarta. „Trebuia sa-l trimit ca este destul de mare. Ma batea tot timpul la cap ca vrea sa fie cu prietenii lui. Astea sint conditiile, nu ne ajuta nimeni. Pina si Dumnezeu ne-a uitat!“, a spus una dintre mamici. In curtea scolii zac toaletele intr-o stare avansata de degradare. Cabinele ruginite de tabla au inceput sa fie calcate de hoti. Asa se face ca plafonul din spate al uneia dintre ele lipsea, dar un lucru trebuie evidentiat: usa era inchisa cu zavorul. „Avem promisiuni ca toaletele vor fi refacute, dar nu se stie cind se va si intimpla. Acum e cum e, dar la iarna nu stiu ce vor face!“, a declarat Carmen Gabriela Talos, femeia de serviciu a scolii.

Majoritatea romi, locuitorii strazii Miinesti sint foarte saraci

Strada Miinesti, desi situata in localitatea Bals, aduce mai degraba a ulita. Majoritatea locuintelor sint colibe din caramida sau chirpici, fara garduri despartitoare, in care locuiesc familii cu multi membri. In majoritate romi, oamenii sint foarte saraci si problema rechizitelor nu prea este luata in calculele financiare ale parintilor. „Nu am avut ghiozdan si nici caiete, dar miine mi-a spus domnu invatator ca imi da!“, a spus emotionat Tiberiu Marius Minescu, elev in clasa I. Este si motivul pentru care oamenii nu au prea multe pretentii: „Macar sa stie sa scrie si sa citeasca“, spunea o tinara mama. De asemenea, din cei 36 de copii, 35 sunt romi. In ajutorul scolii a venit pina acum doar Fundatia „Educatia 2000“, care a „sponsorizat“ scoala, conform spuselui directorului, cu bancile care se gasesc in salile de clasa si cu picturile de pe ziduri. Intr-o zona in care populatia roma este majoritara, aceasta fundatie a oferit oamenilor ceea ce ar trebui sa fie un scop in sine pentru toata lumea: pe unul din ziduri era pictat sloganul „Sanse Egale“.

Singura scapare – fondurile PHARE

In timp ce Scoala Miinesti se afla in „bezna“, primarii orasului si-au facut totusi timp sa participe la deschiderea anului scolar la institutiile din centrul Balsului si sa laude eforturile primariei pentru a imbunatati conditiile din scoli. Oare scoala de pe strada Miinesti nu este tot in grija lor?

De altfel, daca ar fi fost sa ne luam dupa inspectorul Gheorghe Calarasu, de la ISJ Olt, am fi crezut ca Scoala Miinesti este pregatita pentru debutul anului scolar: „Nu sint probleme grave. Sint necesare doar mici remedieri si cu siguranta, foarte curind, va primi si aceasta scoala autorizatia“. Realitatea este alta si copiii de acolo ar trebui sa aiba drepturi egale cu toti copiii din Bals, sa invete in conditii cel putin decente. Singura sansa pare sa fie legata de programele PHARE. Intreaga strada a fost inclusa intr-un astfel de program, pentru care se asteapta zilele urmatoare raspunsul: „Am depus proiectul pentru asfaltarea strazii Miinesti, care deserveste un numar foarte mare de romi. Scoala Miinesti cu clasele I-IV este prinsa in acest program“, sustine primarul Balsului, Vitalie Stanciu. Directorul Dorinel Buceanu spune ca primaria i-a asigurat ca vor fi ajutati: „Ne descurcam cum putem. Au venit niste bani de la primarie si zilele urmatoare o sa rezolvam si problema cu igienizarile. Incercam oricum sa pastram curatenia pentru cei 36 de copii care invata aici“. Sa speram ca problemele de aici vor disparea cit mai curind pentru ca altfel Scoala Miinesti ar putea deveni istorie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS