11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrucea eroilor lumineaza intreg Banatul

Crucea eroilor lumineaza intreg Banatul

Monumentul eroilor banateni a fost inaugurat marti in virful Muntelui Mic. Crucea de pe Muntele Mic lumineaza, de citeva zile, intreg Banatul. La peste 1600 de metri altitudine, vechea cruce din lemn de brad a fost inlocuita cu o alta metalica, de mari dimensiuni.

In virful Muntelui Mic a fost instalata o cruce metalica, de mari dimensiuni, care o inlocuieste pe cea veche, din lemn de brad, ridicata cu 70 de ani in urma, in memoria eroilor banateni din primul razboi mondial. Aceasta are 28 de metri inaltime, este din otel laminat si cintareste peste 20 de tone. Este acoperita cu patru straturi de vopsea si este dotata cu un sistem de iluminat care o face vizibila de la distante mari. Dupa ce crucea a fost sfintita de un sobor de preoti, panglica inaugurala a fost taiata de Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, si de ministrul de stat Ioan Talpes. „De citeva zile, aceasta cruce lumineaza destinul banatean, destinul european. Finantarea a fost, intr-adevar, o problema, dar motivatia impunea restaurarea ei, deoarece este emblematica pentru Banat. Va recomand sa o vedeti seara sau noaptea. Ea lumineaza intreg Banatul“, spune Sorin Frunzaverde.

Constructia acestei cruci a inceput in anul 2001 si a costat citeva miliarde de lei, ultima transa fiind acordata de catre Guvernul Romaniei. „Va marturisesc ca voi incerca sa revin aici cit pot de des. Este deja a cincea oara cind vin aici. Cred intr-o sansa a turismului in statiunea Muntele Mic“, a afirmat la rindul sau, Ioan Talpes.

Monumentul de pe Muntele Mic, desi are dimensiuni impresionante, nu il egaleaza pe cel de pe Muntele Caraiman (2291 m), Crucea Eroilor Neamului, instalata in aceeasi zi, a Inaltarii Sfintei Cruci, 14 septembrie, dar in 1928.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS