Acasă Actualitate Peste jumatate dintre unitatile scolare din Olt nu sint igienizate

Peste jumatate dintre unitatile scolare din Olt nu sint igienizate

Directia de Sanatate Publica (DSP) Olt da termene pentru renovarea si igienizarea scolilor din judet. Inspectorii institutiei au finalizat, zilele trecute, prima etapa de verificari la unitatile scolare din judet, pentru a stabili daca acestea pot oferi conditii optime de studiu elevilor care incep cursurile peste doua saptamini.

Sefa Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Olt, dr. Marinela Madan, a declarat ca unitatile scolare care deocamdata nu intrunesc toate conditiile in vederea autorizarii, dar unde neregulile nu sint grave, isi vor putea deschide portile pe 15 septembrie, pe baza unor autorizatii sanitare cu termene de conformare.

„Deocamdata, numai 42,7% din numarul total al unitatilor publice de invatamint din judet au autorizare sanitara pentru a functiona legal. Restul unitatilor mai au mult de lucru pentru a intra in legalitate si nu stim daca se vor incadra in termen. Noi am avertizat si Inspectoratul Scolar despre aceasta situatie alarmanta care, din pacate, se repeta in fiecare an. Interesul pentru unitatile scolare se mentine la un nivel scazut in teritoriu, deoarece nici autoritatile publice locale nu se implica pentru remedierea acestei situatii“, spune doctorita Marinela Madan.

Printre cerintele minime obligatorii pe care o unitate scolara trebuie sa le intruneasca pentru a putea functiona legal se numara: igienizarea spatiilor de invatamint, aprovizionarea cu apa curenta, dotarea cu grupuri sanitare functionale, colectarea si evacuarea corespunzatoare a reziduurilor solide si lichide, asigurarea unui iluminat corespunzator si a unui mobilier adecvat. Ultima conditie mentionata a devenit tot mai stringenta in ultimul timp, din cauza cresterii incidentei deformatiilor la coloana vertebrala si a viciilor de refractie favorizate de neconformitatea conditiilor de studiu in scoli.

Indiferenta printre autoritatile locale din teritoriu

Inspectorii DSP vor stabili termene-limita pentru remedierea deficientelor constatate, in caz contrar unitatile cu pricina riscind sa ramina fara autorizatie sanitara de functionare. Peste 600 de scoli din judet vor fi controlate de DSP Olt. Sefa Compartimentului Epidemiologie a mentionat ca, fata de acum doi-trei ani, starea scolilor oltene este mai buna, dar mai sint probleme. „S-au facut multe investitii in scoli, inclusiv in cele din mediul rural. Din datele preliminare pe care le avem, stim ca mai sint scoli care nu corespund, dar, fata de acum citiva ani, situatia este mai buna“, a precizat Marinela Madan.

Pina la inceperea scolii, internatele si cantinele scolare vor intra si in colimatorul inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului si cei ai celor de la Inspectoratul Scolar Judetean Olt. Acestia vor verifica starea igienico-sanitara a blocurilor alimentare, respectiv vesela, sala de mese, aprovizionarea cu alimente si conditiile din cantine, in timp ce in internate vor fi verificate atit conditiile igienico-sanitare, cit si starea cazarmamentului, toaletele, starea mobilierului si a geamurilor. DSP Olt va efectua alte verificari la unitatile de invatamint din judet intre 15 septembrie-10 octombrie. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii, inceperea anului scolar 2004-2005 a fost decalata cu doua zile din cauza inundatiilor din sud-estul tarii. Astfel, cursurile semestrului I al anului scolar 2004-2005 vor incepe pe 15 septembrie 2004 si se vor incheia pe 21 decembrie, iar semestrul al doilea va incepe pe 10 ianuarie 2005.

Exit mobile version