Acasă Actualitate Oltenii „uita“ sa plateasca alimentarea cu benzina la statiile cu autoservire

Oltenii „uita“ sa plateasca alimentarea cu benzina la statiile cu autoservire

Benzinariile cu autoservire nu sint o noutate. Desi au mai ramas si benzinarii la care alimentarea este facuta de angajatii statiei, sint multe care functioneaza dupa model occidental, cu autoservire si camere de luat vederi care supravegheaza activitatea. Angajatii fie urmaresc pe monitor activitatea de la pompe, fie seara, la schimbul de tura, vizioneaza caseta cu inregistrarea de pe ultimele 12 ore. In astfel de benzinarii, clientul este cel care are obligatia sa mearga la casierie si sa achite contravaloarea carburantilor. Ca de multe ori angajatii statiilor de benzina sint obligati fie sa alerge dupa cei care „uita“ sa plateasca, fie sa acopere din propriul buzunar lipsa din gestiune nu mai este o noutate.

Indiferent de firma, statiile de alimentare cu combustibil nu duc lipsa de clienti. Fiecare posesor de autoturism face alimentarea de la benzinaria pe care o prefera, fie pentru calitatea sau pretul combustibilului, fie pentru locatia mai convenabila, indiferent daca este cu autoservire sau nu. Sint unii care alimenteaza numai de la benzinariile unde se pot servi singuri, fara sa fie nevoiti sa mai si plateasca. Este cazul clientilor „uituci“, cei care, in cazul in care sint depistati la timp de angajatii statiei ca vor sa plece fara sa plateasca, motiveaza ca au „uitat“ sa treaca pe la casierie. Si astfel de clienti „uituci“ sint destul de multi. Nu o data s-a intimplat ca angajatii unei statii de benzina sa fie nevoiti sa plateasca benzina vreunui client grabit si preocupat, care a omis sa mai achite contravaloarea combustibilului.

O solutie – mai multe camere de supraveghere

Multe dintre statiile de benzina cu autoservire si-au angajat „bodyguarzi“ speciali, camere de luat vederi, pentru a supraveghea activitatea de la pompe si pentru a-i depista pe clientii care „uita“ sa plateasca. Uneori, si vigilenta camerelor a fost „fentata“ de clientii mai versati, „scoliti“ peste hotare. „Am furat in Italia, am furat in Franta, am furat peste tot, numai in Romania nu pot sa fur“, a spus unul dintre cei prinsi cu mita in sac de angajatii unei benzinarii.

Pentru a stopa furturile de acest fel, unele statii de benzina si-au pus mai multe camere de supraveghere. „Noi avem opt camere de luat vederi afara si cinci inauntru, adica 13 in total. E greu sa plece cineva de la noi fara sa plateasca. Nu s-a mai intimplat asa ceva de mai mult de un an“, sustine un angajat al unei benzinarii. Majoritatea hotilor s-au multumit cu citiva litri de benzina, numai cei mai abili dintre ei, putini la numar, avind curajul sa faca plinul.

Desi exista, fenomenul nu este de proportii. Cel putin asa sustin angajatii benzinariilor. De cele mai multe ori, cei care uita cu adevarat sa plateasca se intorc cu banii fie dupa citeva minute, fie a doua zi, in cazul clientilor fideli. „Chiar acum citeva minute s-a intimplat sa plece o doamna fara sa plateasca. Nu ne-am imaginat ca va uita sa achite. Parea o doamna serioasa. Si asa a fost, pentru ca nici nu a apucat sa treaca mult timp si s-a intors. Se grabea si a uitat pur si simplu“, povesteste angajata unei benzinarii, care de multe ori a fost nevoita sa acopere lipsa din gestiune descoperita la sfirsitul programului. „Sint unii care fura si din magazin. Pentru 13.000 de lei, cit costa o prajitura, se fac de ris incercind sa plece fara sa achite“, spune aceeasi angajata.

In cazul celor pe care nu i-au putut opri sa fuga de la „locul faptei“, angajatii benzinariilor au apelat la politie. Uneori politia i-a prins, alteori nu; acelasi lucru s-a intimplat si cu prejudiciul: uneori a fost recuperat, alta data nu. Ultima data, politia a fost anuntata pentru un astfel de caz luna trecuta. Angajatii unei statii de benzina au apelat la politie doar pentru a-l da in primire pe hotul care a fost prins in flagrant si impiedicat sa plece fara sa plateasca. In rest, liniste. „Sa speram ca va fi la fel in continuare“, murmura un angajat, gindindu-se deja la ce ar insemna acum, dupa scumpirea benzinei, pentru buzunarul sau un astfel de incident.

Exit mobile version