11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele didactice nu mai au voie sa se imbolnaveasca

Cadrele didactice nu mai au voie sa se imbolnaveasca

Daca totusi li se intimpla, nu au nici o sansa sa primeasca vreun ban pe perioada concediului medical

Pe 15 august a intrat in vigoare Ordinul comun al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 399/974/2004, care aduce o serie de noutati si in privinta concediilor medicale. Conform acestui act normativ, certificatele de concediu medical ale salariatilor sint valabile numai daca poarta si viza medicului de medicina muncii cu care are contract firma la care munceste salariatul, ori viza medicului de intreprindere care are competente de medicina muncii. Acest ordin reprezinta un adevarat dezastru pentru mai multe categorii de salariati, inclusiv cadrele didactice, care se vad in postura de a nu mai putea sta in concediu medical, pentru ca nu vor primi nici un ban pe perioada cit nu vor putea merge la serviciu din cauza bolii.

Unicul vinovat – Inspectoratul Scolar Judetean Dolj

In cazul profesorilor, explicatia acestei situatii ingrijoratoare este destul de simpla. Angajatorul – respectiv inspectoratul scolar – ar trebui sa incheie un contract cu unul sau mai multi medici de medicina muncii care, printre altele, sa verifice periodic daca salariatii corespund din punct de vedere al starii de sanatate cu cerintele meseriei pe care o practica. Aceiasi medici de medicina muncii, in baza contractului amintit, au si obligatia de a verifica veridicitatea si de a viza certificatele de concediu medical. Or, in cazul dascalilor, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu a incheiat vreun asemenea contract cu nici un specialist in medicina muncii, ca atare nu are cine sa vizeze certificatele de concediu medical ale oamenilor de la catedra din acest judet. Intr-o asemenea situatie, dascalii care lipsesc de la serviciu pentru ca sint bolnavi o fac pe banii lor. „In conditiile acestui act normativ, necesitatea incheierii de catre ISJ Dolj a unei conventii cu medicii de medicina muncii este cu atit mai stringenta cu cit profesorii nu doar ca nu-si pot face analizele medicale obligatorii la fiecare inceput de an scolar, dar nici macar nu pot intra in concediu medical“, a declarat prof. Constantin Lungulescu, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.

„Nu avem bani pentru asta“, e justificarea pe care o incearca de fiecare data inspectorul scolar general Constantin Busoi. „Anul trecut am inteles cind ni s-a spus ca nu sint bani si ca au fost prinsi pe picior gresit. Dar anul acesta, cind cei de la Inspectoratul Scolar stiau la ce trebuie sa se astepte, de ce nu au prevazut fonduri pentru asta?“, intreaba profesorul Lungulescu. Raspunsul la aceasta intrebare am vrea sa-l aflam si noi, nu doar cele peste 10.000 de cadre didactice, cit numara judetul dupa ultimele estimari ale ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS