3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine plateste analizele profesorilor?

Cine plateste analizele profesorilor?

Profesorii sint obligati sa-si faca, la fiecare inceput de an scolar, o serie de analize medicale, pentru a dovedi ca sint apti pentru aceasta meserie. Conform legislatiei in vigoare, contravaloarea acestor analize – efectuate prin cabinetele de medicina muncii – nu este suportata de dascali, ci de angajator, care este Inspectoratul Scolar Judetean. Comentind pe marginea legii, in loc sa o aplice, inspectorul scolar general sustine insa ca nu are fonduri pentru asa ceva si ca i s-ar parea normal ca primariile sa suporte cheltuiala. In acest timp, dascalii se pregatesc sa se intoarca la catedra fara sa-si fi facut analizele medicale, punind astfel in pericol sanatatea copiilor.

Conform legislatiei in vigoare, toti oamenii care au un loc de munca, deci si dascalii, sint obligati sa efectueze, cel putin anual, examene clinice si paraclinice specifice meseriei pe care o au. Prin ordinul comun nr.508/933/2002 al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii a fost legiferata si obligatia tuturor cadrelor didactice de a efectua astfel de examene, inainte de inceputul fiecarui an scolar. Concret, pentru dascali sint obligatorii trei astfel de examene: examenul clinic general anual, efectuat de medicii de medicina muncii, examenul radiologic pulmonar si examenul psihologic. Daca medicii de medicina muncii considera ca sint necesare si alte examinari medicale (spre exemplu, o examinare psihiatrica), vor trimite pacientii respectivi la un medic specialist.

„Aceste examene se pot face la orice medic de medicina muncii, mai multe policlinici din Craiova avind astfel de cabinete. Nu este nevoie de nici o trimitere de la medicul de familie ori de carnet de sanatate sau adeverinta de la serviciu, ci doar de buletinul de identitate si de un dosar medical, ale carui formulare vor fi procurate de angajator de la Inspectia Muncii si tot angajatorul va trebui sa le completeze anumite rubrici. Examinarea nu este gratuita, insa profesorii nu trebuie sa se sperie, pentru ca nu vor suporta ei contravaloarea din propriile buzunare, ci tot angajatorul, legea fiind clara in acest sens. Pretul unui asemenea pachet de analize ajunge la cel mult 250.000 de lei“, a mentionat prof. univ. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Busoi nu stie ca institutia pe care o conduce a angajat 8.000 de dascali

Asa cum am mentionat, cel caruia ii revine obligatia de a plati aceste analize medicale este angajatorul. Pentru invatatori, educatori si profesori, angajatorul este inspectoratul scolar, institutie cu care dascalii semneaza contractele de munca.

In loc sa gaseasca posibilitati pentru achitarea acestor sume, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj se face ca ploua. „In conditiile actuale, invatamintul trecind financiar in subordinea consiliilor locale, eu cred ca angajatorul nu este inspectoratul scolar, ci primaria. Oricum, noi n-avem bani sa platim analizele pentru cele aproximativ 8.000 de cadre didactice, cite sint in judet. Parerea mea este ca ar trebui sa plateasca primariile“, sustine inspectorul scolar general Constantin Busoi.

„Generalul“ Busoi, care are deja decizia de pensionare in buzunar, lasa impresia ca nu mai are habar ce se intimpla in institutia pe care (inca) o conduce. Pentru ca, de citeva zile, unul dintre subordonatii sai – prof. Aristidie Gheorghiu, directorul tehnico-administrativ al ISJ Dolj – se ocupa exact cu… semnarea contractelor de munca ale dascalilor, din partea angajatorului.

Brambureala din fruntea ISJ Dolj nu trebuie sa mire, de fapt, pe nimeni. Asta pentru ca, desi legea-i lege pentru toti, nici macar angajatii ISJ Dolj nu au fost vazuti la culoare de vreun medic de medicina muncii. In conditiile in care amintitele examinari medicale anuale sint obligatorii si pentru ei, ba chiar sint mai drastice, date fiind functiile decizionale de la acest nivel.

Un protocol care nu mai exista

In baza Legii asigurarilor de sanatate si a contractului-cadru pe anul in curs, toti asiguratii de peste 18 ani au obligatia sa efectueze un control medical anual, numit si examen de bilant. Acest control cuprinde o consultatie efectuata de medicul de familie, plus o microradiofotografie (MRF) si o analiza a singelui, pentru depistarea sifilisului. Controlul medical anual, a carui contravaloare este suportata de Casa de Asigurari de Sanatate, este insa o alta „mincare de peste“ decit controlul pe care il fac medicii de medicina muncii – efectuat pe banii angajatorului, cu referire stricta la conditiile de munca specifice fiecarei meserii. „Este vorba despre doua controale diferite, ce nu trebuie confundate. Cu doi ani in urma a existat un protocol intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si CNAS, in baza caruia controlul medical anual a tinut loc de control medical de medicina muncii. Un astfel de protocol n-a fost insa incheiat de atunci, astfel ca dascalii sint obligati sa se prezinte in fata medicilor de medicina muncii pe banii angajatorului“, a mentionat prof. univ. dr. Ion Toma.

Liber la catedra pentru nebuni

Anul trecut, situatia a fost oarecum similara, inspectoratele scolare fiind prinse pe picior gresit, tot fara bani pentru analizele dascalilor. Pentru a rezolva intr-un fel situatia, Ministerul Sanatatii a trimis tuturor directiilor de sanatate publica din tara o „nota privind organizarea controlului medical periodic pentru cadrele didactice“. „Avind in vedere riscul epidemiologic potential pentru colectivitate, Directiile de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti, conform aprobarii conducerii ministerului nr. MB/2658/03.09.2003, vor coordona efectuarea esalonata, pina la sfirsitul anului curent, a controlului medical periodic al personalului subordonat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru anul scolar 2003 – 2004“, se arata in aceasta nota, care intra in contradictie flagranta cu ordinul celor doua ministere mentionat mai sus. Pe linga faptul ca examinarea medicala obligatorie inainte de inceperea anului scolar a fost prelungita pina la 31 decembrie 2003, noua metodologie de consultare medicala a cadrelor didactice i-a exclus aproape integral pe medicii specialisti de medicina muncii. Examinarea clinica generala a personalului didactic a fost facuta de medicii scolari, iar examinarea psihologica a dascalilor nu a mai fost obligatorie. Orice dascal nebun a putut preda in invatamintul doljean in anul scolar 2003-2004, deoarece „nota“ ministerului a precizat ca examinarea psihologica (optionala) va fi facuta de psihologii scolari – specializati in psihologia… copilului -, iar asta numai daca medicul scolar considera ca anumite cadre didactice ar putea avea probleme psihice. Or, nici un profesor doljean n-a fost supus unui asemenea control…

Elevii sint chemati la scoala sa se imbolnaveasca

Derogarea facuta toamna trecuta de la legislatia in vigoare a fost valabila insa doar pentru anul scolar 2003-2004. Pentru anul scolar viitor este o nebuloasa totala in privinta analizelor medicale ale dascalilor, in conditiile in care acestia trebuie sa se intoarca din concediu la 1 septembrie. Daca nu vor fi gasiti banii necesari – circa doua miliarde de lei doar la nivelul judetului Dolj -, prescolarii si elevii doljeni vor fi intimpinati, la inceputul anului scolar, de dascali care nu si-au facut analizele medicale obligatorii, deci pot fi suferinzi de boli transmisibile contractate in perioada vacantei. „Noi, dascalii, am vrea sa ne facem aceste analize medicale, dar angajatorul nu vrea sa plateasca. Asta pentru ca ISJ Dolj a descoperit din nou, in ultimul ceas, ca nu are fonduri pentru analizele medicale. La ora actuala, toti cei din inspectoratul scolar ridica din umeri cind sint intrebati cind si cum au de gind sa achite analizele medicale. Ce facem, mergem la catedra sa-i intimpinam pe copii fara sa ne fi facut analizele medicale? Chiar nu-si da nimeni seama ce pericol inseamna pentru copii?“, intreaba prof. Constantin Lungulescu, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Din pacate, intrebarea nu are inca un raspuns, iar pina la inceputul anului scolar 2004-2005 nu mai sint decit doua saptamini…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS