16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova, acuzata ca-si bate joc de propriul sediu

Primaria Craiova, acuzata ca-si bate joc de propriul sediu

Arhitectii craioveni au inceput sa se certe pe modul in care ar trebui extins actualul sediu al Primariei Craiova, de pe strada A.I.Cuza. Municipalitatea vrea de mai multi ani sa gaseasca o modalitate pentru a spori confortul si pentru a diminua aglomeratia din birouri, pentru ca duce lipsa de spatii.

In urma cu patru ani, pe aceasta tema s-a organizat chiar si un concurs de solutii, insa demersurile s-au oprit la acel stadiu, pentru ca lipseau banii.

Noua administratie a orasului s-a hotarit sa reia vechea initiativa. In consecinta, a organizat o licitatie publica pentru realizarea unui studiu de fezabilitate al viitoarei extinderi, pentru realizarea lui fiind deja alocate de la bugetul local circa 900 de milioane de lei.

Primaria, acuzata ca distruge un monument de arhitectura

Caietul de sarcini a fost cumparat de sase firme de specialitate, insa, chiar inaintea desfasurarii licitatiei, au inceput disensiunile. Una dintre firme, SC ARHIGROUP-PROCON SRL Craiova, a contestat validitatea caietului de sarcini pus la dispozitia participantilor. Societatea mentionata acuza primaria de mai multe nereguli: lipsa certificatului de urbanism care sa contina datele privind incadrarea amplasamentului, intocmirea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) aprobat de consiliul local, tinind cont ca amplasamentul se afla in raza de protectie a unei cladiri cuprinse in lista monumentelor de arhitectura de importanta nationala. De asemenea, primaria este acuzata ca nu detine avize de la Ministerul Culturii si Cultelor (Comisia Monumentelor Istorice), de la Ministerul Lucrarilor Publice, nu are ridicare topografica avizata de Oficiul de Cadastru si un studiu geotehnic. „Mentionez ca am ajuns la solutia contestatiei oficiale dupa epuizarea demersurilor amiabile infructuoase cu reprezentantul Primariei Craiova, primarul Antonie Solomon“, scrie directorul firmei, Mihai Cojocaru.

La rindul lor, persoanele cu functii de raspundere din primarie sustin ca detin toate avizele necesare, insa acestea trebuie doar „reactualizate“. Intr-adevar, la Directia de investitii exista acordul de principiu de atunci al Ministerului Transporturilor si Locuintei si altul de la Ministerul Culturii, dar referitoare la solutiile arhitecturale discutate in urma cu patru ani. Cit despre un PUD aprobat de consiliul local, nici vorba.

Protestul arhitectilor

La contestatia firmei ARHIGROUP-PROCON s-a adaugat si un protest, de data aceasta din partea mai multor arhitecti.

In urma cu doua zile, 25 de arhitecti, membri ai Ordinului Arhitectilor „Filiala Craiova“, au inaintat catre primarie un protest in care aratau ca nu sint de acord cu modul in care autoritatile locale au inteles sa intocmeasca documentatia pentru organizarea licitatiei de executare a studiului de fezabilitate. Arhitectii sustin ca prin formularile caietului de sarcini „se eludeaza necesitatea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), se neglijeaza rezultatul competitiilor anterioare cu acelasi subiect si se omit recomandarile facute de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice“. „In concluzie, solicitam anularea licitatiei si reorganizarea pe bazele mai sus-mentionate a demersurilor pentru extinderea sediului primariei“, se spune in final protestului.

De altfel, printre cei care sustin punctul de vedere al arhitectilor se afla chiar Emil Stefirta, arhitect, consilier municipal si presedintele Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local Craiova.

Licitatia a fost anulata

Reprezentantii primariei au spus ca licitatia pentru executarea studiului de fezabilitate nu putea fi aminata, din cauza ca anuntul fusese deja publicat in Monitorul Oficial, dar aceasta s-a tinut totusi ieri.

Licitatia a fost insa anulata, dar nu din motive urbanistice, ci din cauza ca o singura firma isi depusese oferta, si anume SC PROSPECT SRL Craiova. Cum Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 prevede ca la o licitatie publica trebuie sa fie cel putin doi participanti, comisia de specialitate nici nu a mai deschis plicul cu oferta. Licitatia va fi reluata, iar de aceasta data autoritatile locale sustin ca vor respecta legea si in ceea ce priveste partea urbanistica. Factorii de raspundere din primarie sustin ca vor anexa la caietul de sarcini toate actele si avizele necesare, de la aprobarea Ministerului Lucrarilor Publice si pina la aceea a Ministerului Culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS