14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii se inghesuie sa plece din tara

Oltenii se inghesuie sa plece din tara

Lucratorii Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Olt sint asaltati zilnic de sute de cetateni care intentioneaza sa plece din tara. Ilie Calarasu, seful SEIP, spune ca vara este perioada in care angajatii serviciului fac tot mai greu fata solicitarilor celor care vor sa paraseasca tara.

„Avem peste o suta de cereri de rezolvat in fiecare zi. Este tot mai greu, aparatele si angajatii nostri sint suprasolicitati, dar asta e situatia. Numai in primele trei saptamini ale acestei luni am inregistrat peste 2.000 de persoane care au venit la noi cu dosare pentru eliberarea unui pasaport. Oamenii nu inteleg ca nu au motive sa se prezinte intr-un numar atit de mare la ghiseele noastre. Sint persoane care ne solicita eliberarea pasapoartelor cit mai repede, dar termenul este acelasi pentru toata lumea: 20 de zile“, a declarat Calarasu.

Acesta a precizat ca un pasaport poate fi eliberat si de urgenta unei persoane, daca este vorba despre cazuri medicale, de implicarea intr-un proces juridic in strainatate etc.

Iulian Posea, de 39 de ani, intentioneaza sa plece in Spania. Nici el nu mai stie in cite tari a fost. Problema este ca de atita plimbat a ajuns sa aiba probleme la vama. Cauza: nu mai aveau vamesii unde sa-i puna viza. Acum, acesta trebuie sa-si schimbe pasaportul. „Am pasaportul de aproape un an, dar deja nu mai am loc pentru vize. Nici nu observasem asta, dar mi-au spus cei de la vama. M-am intors din drum doar ca sa-mi fac pasaport. Pierd o gramada de zile! Trebuia sa fiu in Irlanda, am reusit cu greu sa prind un contract acolo, iar acum… Sper sa nu-mi dea cu tifla patronul cind voi ajunge. Aici nu am ce face“, spune Iulian.

Diana Victoras, de 24 de ani, din Draganesti-Olt, statea si ea la coada pentru a obtine un pasaport. Tinara doreste sa mearga in Spania, la o prietena, unde va sta pina isi va gasi de lucru. „Nu am gasit nimic de lucru. Am incercat si in Draganesti, am ajuns chiar si la Slatina, dar degeaba. Toti vor experienta! De unde asa ceva daca nu te angajeaza nimeni!? Am noroc cu o prietena care a plecat la inceputul anului in Spania, datorita unei verisoare care e de mai mult timp acolo. A locuit la ea, a durat cam o luna pina si-a gasit si ea serviciu, dar acum e bine. Daca ai unde sa stai, restul vine de la sine. Sper sa ma descurc si eu“, a spus Diana.

Numai in ultima saptamina au fost eliberate aproape 650 de pasapoarte. Pina in prezent, SEIP Olt a interzis la o suta de persoane sa paraseasca tara deoarece au incalcat legile romane sau pe cele din tarile unde au mai calatorit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS