12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaine de mina a doua, de vinzare prin piete

Haine de mina a doua, de vinzare prin piete

Vinzarea hainelor de mina a doua a devenit o afacere profitabila, tinind cont ca tot mai multi craioveni apeleaza la acest mod de a cistiga bani. Batrini sau tineri, saraci sau bogati, cu mic, cu mare, craiovenii se inghesuie la maldarele de haine, in speranta ca isi vor gasi ceva potrivit, la un pret acceptabil. Vremea tirgului din Romanesti se pare ca „a apus“, comerciantii aducind marfa chiar la nasul „clientului“, in speranta unui cistig frumusel. Din aceasta cauza, majoritatea pietelor din oras au fost luate cu asalt de negustorii de „mina a doua“.

„20.000 de lei bucata. Haideti, veniti cu totii! Am facut cea mai mare reducere de anul asta. Tot ce vreti la preturi de nimic!“, asa isi incep prezentarea majoritatea celor care vind haine de mina a doua. In dorinta de a-si spori cit mai mult veniturile, acestia au inceput sa invadeze si pietele craiovene, unde, surprinzator sau nu, au un succes de zile mari. Atrasi de ofertele tentante, oamenii se imbulzesc sa isi gaseasca macar un articol vestimentar, la un pret derizoriu. Nu conteaza daca hainele nu se potrivesc. Vinzatorii stiu cum sa te faca sa le cumperi. „Ia-o, minca-ti-as ochii tai, ca ti-e buna! O sa arati ca o printesa in ea. Nu ti-e mica, doar ca acum ai haine mai largi pe tine. Si la 20.000, unde mai gasesti asa marfa?“, spunea cu mult of una dintre femei, incercind sa o convinga pe posibila cumparatoare. Hainele sint asezate in ordine, in maldare de toata frumusetea. Cele mai curate sint puse insa in locuri preferentiale, la preturi mult mai mari. O rochita pentru nepotica, o pereche de pantaloni pentru sot, tot se gaseste ceva de cumparat in momentul in care te-ai apropiat de negustori. Pe linga cei care vin ca la „urs“ sa cumpere haine la mina a doua, mai exista o alta categorie, a celor care dezaproba acest gen de comert. „Pun hainele jos, in mizerie. Pe urma vin fraierii sa le ia. Murdare, rupte, ei te conving ca merita. Ar trebui sa primeasca amenzi pentru modul in care vind marfa. Si, in plus, au mai venit acum si in piete“, afirma indignata una dintre trecatoare.

Vinzatorii de haine vechi, vinati de gardieni

„Multi vinzatori de haine vechi sint in Piata Veche. Unii dintre ei stau prin apropiere, asa ca le este usor sa vina acolo. In piata din Valea Rosie erau foarte multi. O perioada am reusit sa ii alungam, dar se pare ca au revenit. In piete, in permanenta, se afla un gardian care trebuie sa se ocupe si de aceasta problema. Oricum, ar trebui sa ia masuri si oamenii legii, deoarece fiecare piata are arondata cite o sectie de politie. Cit despre autorizatii, nu am ce sa spun. Bineinteles ca nu detin astfel de acte. Sint in ilegalitate“, a declarat Gheorghe Calinoiu, directorul Admistratiei Pietelor Craiova.

Cei mai multi comercianti care s-au aciuat prin piete se aprovizioneaza cu marfa din Tirgul Romanesti sau din angroul de la Circea. In comuna amintita, hainele se vind la kilogram, fiind mult mai avantajoase. „Cinci mii de lei am dat data trecuta pe un brat de haine. In schimb, din tirg, daca vrei sa te aprovizionezi, trebuie sa scoti mai mult din buzunar“, a povestit una dintre precupete. Fie ca ies in pierdere, fie ca ies in cistig, majoritatea continua insa comertul cu haine vechi pentru ca nu au alta alternativa. Desi stiu ca sint in ilegalitate, oamenii continua sa vinda haine la mina a doua. Clientela pe care o au este din cea mai diversa. Copii, batrini, femei, barbati, toti se inghesuie sa apuce cite putin din oferte. „Vin si de aia bogati la noi. Cumpara mai ales haine de firma. Coboara din bloc si, cind se duc la piata, trec si pe la noi sa vada daca mai avem ceva de marca. Pe urma, cred ca se lauda pe la prieteni ca au dat milioane pe ele“, incheie alt comerciant, de numai 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS