15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalnicii din Ocnele Mari se opun decolmatarii piriului Sarat

Localnicii din Ocnele Mari se opun decolmatarii piriului Sarat

Localnicii din Ocnele Mari, judetul Vilcea, se opun vehement lucrarilor de decolmatare a piriului Sarat. Terenul din imediata vecinatate a piriului apartine oamenilor, insa ei s-au intins mai mult decit le-a permis titlul de proprietate, pina in albia piriului.

Desi din cauza colmatarii, la fiecare revarsare de saramura din caverna SOCON de pe dealul Teica, terenurile si curtile sint inundate, localnicii s-au pus in fata buldozerelor Exploatarii Miniere Vilcea si nu i-au lasat pe muncitori sa-si inceapa treaba. „Nu-i las nici mort sa-si bata joc de munca mea de aproape un an. Trebuie sa adun si eu bruma de recolta care mi-a mai ramas dupa inundatiile de acum doua luni“, a spus suparat un localnic.

Primarul comunei impreuna cu prefectul judetului incearca sa ajunga la un compromis cu localnicii, pentru ca lucrarile de decolmatare trebuie incepute imediat. „Sus, la sonda, se lucreaza de citeva saptamini la prabusirea dirijata a cavernei SOCON si, daca nu se decolmateaza piriul, exista pericolul ca saramura la care se va da drumul din barajul de retentie sa nu aiba pe unde sa se scurga“, sustine Radu Gheorghe, primarul din Ocnele Mari.

Nu toti cei care se opun decolmatarii sint proprietari pe teren, insa primaria nu are o evidenta exacta in acest sens si de aceea trebuie sa confrunte registrele cadastrale cu titlurile de proprietate. Persoanele care au acte vor negocia direct cu Exploatarea Miniera si vor primi despagubiri, iar cei care au ocupat abuziv terenul de linga piriul Sarat vor ramine fara gradini. Insa, pina cind se vor purta negocieri si se va ajunge la o intelegere, exista pericolul ca o noua surpare a cavernei sa se produca nedirijat si astfel culturile agricole sa fie distruse de saramura iesita din adincuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS