9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul primar pesedist al orasului Rovinari, urmarit penal

Fostul primar pesedist al orasului Rovinari, urmarit penal

• Ilie Rautescu este acuzat ca a atribuit ilegal mai multe lucrari la firmele unor apropiati • Firma fiului fostului primar al orasului Rovinari a executat, in subantrepriza, trei lucrari platite de la bugetul local • In timpul mandatului de primar, Rautescu a acumulat o avere considerabila

Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj a redeschis urmarirea penala impotriva fostului primar al orasului Rovinari, Ilie Rautescu. Acesta este cercetat pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. „Dosarul fusese solutionat cu neinceperea urmarii penale. Am dispus infirmarea solutiei si reinceperea urmaririi penale“, a spus prim-procurorul Gheorghe Emil Mota.

Ilie Rautescu este acuzat de mai multi consilieri locali si de un consilier judetean ca ar fi atribuit in mod ilegal mai multe lucrari catre diverse firme, o parte din aceste lucrari fiind executate, prin contracte de subantrepriza, de firma fiului fostului primar pesedist. Parchetul a retinut ca procesele-verbale de receptie a lucrarilor sint intocmite in fals. Anchetatorii mai cerceteaza o tranzactie care ar fi avut loc intre unul dintre patronii beneficiari de lucrari si Ilie Rautescu, in acest caz fiind posibil sa fie sesizat Parchetul National Anticoruptie.

Lucrari acordate fara licitatii

Rautescu este anchetat de procurori pentru ca ar fi incredintat mai multe lucrari fara licitatie unor firme apartinind unor oameni de afaceri din anturajul acestuia. Astfel, societatile MACEF din Bilteni, ASEAN din Tirgu Jiu, TEN GRUP, din Tirgu Jiu, LUX STAR, AMIRA, din Tirgu Jiu, au primit lucrari de astfaltare a unor drumuri, amenajari spatii verzi in parcul orasului, reparatii si zugraveli la sediul primariei si la mai multe scoli, decolmatarea canalului Prundurel. O parte din lucrarile atribuite in acest mod au fost executate prin incheierea de contracte de subantrepriza, chiar de catre firma fiului fostului primar. Societatea TECHROCON SRL, apartinind lui Tiberius Nicolae Rautescu, s-a ocupat de trei lucrari platite din bugetul primariei conduse de tatal sau. Potrivit anchetatorilor, firma familiei Rautescu a construit o sarpanta la blocul T1, a asfaltat doua ulite in cartierul Virt si a realizat lucrari de hidroizolatii la trei blocuri din Rovinari.

Procurorii nu au stabilit inca valoarea prejudiciului, dar au precizat ca sumele se ridica la peste zece miliarde de lei. Cea mai mica valoare a unei lucrari atribuite fara licitatie se ridica la peste un miliard de lei.

Teren oferit lui Rautescu de un om de afaceri

Procurorii verifica o tranzactie incheiata intre fostul primar al orasului Rovinari si unul dintre patronii care au primit mai multe lucrari. Anchetatorii detin informatii conform carora Lucian Petrica, administratorul firmei LUXSTAR, a achizitionat doua terenuri in municipiul Tirgu Jiu, existind indicii ca unul dintre acestea a fost oferit lui Ilie Rautescu. Conform anchetatorilor, pe acest teren a inceput construirea unei cladiri. Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota a spus ca, in acest caz, este posibil sa sesizeze PNA.

Averea lui Ilie Rautescu a crescut considerabil in ultimii patru ani, perioada in care a fost primar al orasului Rovinari. Acesta detine trei masini straine si doua case, la parterul uneia dintre acestea functionind un bar.

Ilie Rautescu a pierdut mandatul de primar in urma alegerilor locale din luna iunie. Acesta ocupa functia de consilier judetean din partea PSD si s-a reintors la vechiul loc de munca, cel de contabil-sef la Spitalul din Tirgu Carbunesti. Ilie Rautescu vrea sa ajunga parlamentar. El s-a inscris la alegerile preliminare din cadrul PSD Gorj, in urma carora se va stabili lista de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS