17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatii doljeni s-au intrecut in propuneri legislative

Deputatii doljeni s-au intrecut in propuneri legislative

Anul acesta, din circumscriptia electorala Dolj isi vor

incheia mandatele de parlamentari 11 deputati. Cum pina la noile alegeri mai sint doar citeva luni, iar campania electorala sta sa „izbucneasca“ si este cert ca cei mai multi, daca nu chiar toti actualii parlamentari vor candida pentru un nou mandat, este bine de stiut cit de activi sau de inactivi au fost

reprezentantii judetului in Camera Deputatilor. Daca unii dintre ei si-au descoperit o noua vocatie din a aparea la tribuna

Camerei Deputatilor si a lua pozitie intr-o chestiune sau alta, altii s-au multumit sa figureze in analelele Parlamentului

Romaniei doar cu o singura interventie in plen, obligatorie de altfel, depunerea juramintului de credinta. Per total insa putem spune ca deputatii doljeni stau mult mai bine la capitolul „vorba lunga“ decit colegii lor din alte judete.

La Camera Deputatilor, alesii judetului au luat cuvintul in plen in 450 de sedinte, dintre care de 108 ori pentru a face declaratii politice. Cel mai in verva s-a dovedit a fi deputatul PSD Neculai Grigoras, care singur a depasit procentul de 30 % din totalul sedintelor in care deputatii doljeni au luat cuvintul, intervenind de 140 de ori in plenul Camerei. De cele mai multe ori, Neculai Grigoras a vorbit despre economia si fiscalitatea din Romania.

Insa, deputatul Grigoras se mindreste cel mai mult cu initierea proiectului de lege referitor la economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, proiect care s-a transformat in Legea nr. 541 din 2002. Pe linga acest proiect de lege, Neculai Grigoras a mai aparut ca initiator al altor patru proiecte de lege, dintre care unul singur a devenit lege (nr. 429/2003 – privind revizuirea Constitutiei), in timp ce alte doua au fost respinse, iar celalalt a fost retras chiar de initiator. „Sint multumit. Dar oricind se poate mai mult. Comparind insa cu ce au facut altii, pot spune ca sint multumit.

Pentru ca nu conteaza ca ai initiativa, conteaza ceea ce finalizezi“, a spus Neculai Grigoras. Colegul sau de filiala din Camera, Mihai Nicolescu, a facut „(ab)uz“ de cunostintele acumulate ca inginer agronom, remarcindu-se prin faptul ca interventiile sale in 78 de sedinte s-au referit numai la agricultura. Avind ca subiect tot diferite aspecte ale cresterii plantelor si a animalelor, 17 dintre cele 18 propuneri legislative ale sale au dus la aparitia a noua legi in domeniu. Ceilalti deputati PSD de Dolj, Eugen Arnautu, Virgil Popescu si Valeriu Zgonea, au intervenit, in total, in cei patru ani de mandat, in 119 sedinte ale Camerei, de cele mai multe ori pe teme de politica sau pentru a contracara atacurile adversarilor politici din opozitie. Toti deputatii de Dolj ai partidului de guvernamint si-au anuntat intentia de a candida pentru un nou mandat in Parlamentul Romaniei.

„Opozitia nu poate face decit galagie!“

In ultimul mandat de deputat, pentru ca, la alegerile parlamentare din toamna va candida pentru un fotoliu de senator, democratul Radu Berceanu a intervenit in zece sedinte ale Camerei, a initiat sase propuneri legislative si a semnat zece motiuni de cenzura, toate respinse. Presedintele filialei Dolj a Partidului Democrat, Radu Berceanu, recunoaste ca nu are motive pentru care sa se declare multumit de activitatea sa din acest mandat in Camera Deputatilor. „Am incercat dar, de cele mai multe ori, o idee venita din partea opozitie era respinsa din start tocmai pentru ca venea de la opozitie. In parlament, opozitia nu poate face decit galagie“, a spus Berceanu, care considera regretabil faptul ca actualul parlament seamana din ce in ce mai mult cu fosta Mare Adunare Nationala, din cauza lipsei de activitate, motiv pentru care institutia nu mai prezinta interes nici macar pentru ziaristi. „Nu voi mai candida niciodata la ceva decit daca acel ceva este uninominal“, a adaugat Radu Berceanu, nemultumit ca unii „se ascund in spatele listelor“ pentru a ajunge in parlament. Ales pe listele Partidului National Liberal, dar devenit independent din 2002, Cornel Boiangiu a luat de 26 de ori cuvintul in plen, a initiat opt propuneri legislative, dintre care doar una a devenit lege, cea de revizuire a Constitutiei, poate si pentru ca a avut sustinerea majoritatii, in timp ce alte cinci au fost respinse, iar doua se afla in dezbatere la comisii.

Umanistul Florea Voinea, care nu a intervenit decit in patru sedinte ale Camerei Deputatilor, recunoaste ca nu este multumit de activitatea sa in acest mandat, desi a incercat. „M-am straduit. Pentru mine, problema Doljului este o problema de suflet. As fi vrut sa pot ajuta Electroputere, pentru ca a fost un simbol al industriei din Dolj si din tara. As fi vrut sa pot ajuta Avioane Craiova. Partida insa nu este inca pierduta“, a spus Florea Voinea, decis sa mai candideze inca o data.

Deputat de Dolj – candidat la Primaria sectorului IV din Capitala

Deputatul doljean din cadrul Partidului Romania Mare, Nicolae Vasilescu, s-a „bucurestenizat de tot“. Cel putin asa spune Radu Berceanu, care il acuza ca a uitat de problemele din circumscriptia care l-a ales si ca trage spre Capitala. Candidat la alegerile locale din iunie pentru functia de primar al sectorului patru din Capitala, Nicu Vasilescu a fost, se pare, mai preocupat de campania electorala, pentru ca, din cele sapte interpelari ale sale din acest an, numai una a avut ca subiect Doljul, mai exact cartierul craiovean Popoveni si situatia locuitorilor sai.

Pe parcursul intregului mandat, Nicu Vasilescu nu a intervenit decit de sapte ori pentru reglementarea diverselor probleme din circumscriptia Dolj, activitatea sa reducindu-se la 34 de luari de cuvint, dintre care 26 au fost declaratii politice indreptate impotriva PSD, a guvernului si a maghiarilor din Romania.

La fel ca si Olguta Vasilescu, colega sa de partid si de Camera, Nicu Vasilescu apare ca semnatar a noua motiuni de cenzura, dintre care opt au fost respinse, iar cea de-a noua nici macar nu a fost supusa dezbaterii. Olguta Vasilescu a intervenit in 38 de sedinte, de 17 ori pentru a face declaratii politice, printre altele, impotriva CNA (care a retras licenta postului de televiziune OTV dupa o emisiune care l-a avut ca invitat pe presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor – n.r.), a televiziunii publice si a unui trust media privat. Dintre cele 22 de interpelari ale Olgutei Vasilescu pe perioada de patru ani a mandatului, sase s-au referit la Masini Agricole si Tractoare din Craiova, doua la Fabrica de Avioane din Banie si una la Electroputere Craiova. O alta interpelare a Olgutei Vasilescu, adresata, in sedinta Camerei Deputatilor din 17 februarie 2003, ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, s-a referit la condamnarea colegului nostru Dan Balasescu, redactor-sef adjunct al Gazetei de Sud, de catre o instanta a Judecatoriei Slatina, la plata a sapte milioane de lei amenda penala si 600 de milioane de lei despagubiri morale, in urma procesului intentat de prefectul de Olt, Marin Diaconescu.

In acel proces, desi partea vatamata a solicitat despagubiri de 100 de milioane, completul de judecata l-a cadorisit pe prefect cu o suma de sase ori mai mare. Olguta Vasilescu a primit un raspuns in scris din partea Rodicai Stanoiu, nepastrat insa in analele Camerei Deputatilor. Desi Dan Balasescu a cerut un recurs in anulare, acesta nu a fost acordat nici pina acum de Ministerul Justitiei.

Nu intimplator am lasat pentru final analiza activitatii in Camera Deputatilor a Irinei Loghin. Mai potenta la capitolul imagine decit multi dintre colegii sai, indiferent de numarul de luari de cuvint ale acestora, Irina Loghin s-a multumit, in timpul mandatului, sa se faca auzita decit o singura data, si asta pentru ca era obligatoriu, la depunerea juramintului de credinta. Este adevarat, Irina Loghin a avut patru propuneri legislative, dintre care trei au fost respinse, iar cea de-a patra, privind emanciparea si integrarea romilor, a fost retrasa chiar de initiatoare. Ca toti colegii de partid, Irina Loghin a semnat cele noua motiuni de cenzura ale PRM. Pentru ca nu a putut fi contactata, in ciuda insistentelor noastre, nu putem anunta daca Irina Loghin va candida pentru un nou mandat in Camera Deputatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS