Acasă Actualitate Ambulanta Vilcea, la un pas de greva

Ambulanta Vilcea, la un pas de greva

In ultima perioada, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Vilcea se lupta pentru supravietuire. Multe masini sint vechi si ar fi trebuit de mult casate. Banii pe care SJA ii primeste lunar de la Casa de Asigurari acopera doar necesarul pentru salarii si servicii medicale. Daca Ministerul Sanatatii nu aloca bani pentru modernizarea si intretinerea parcului auto, SJA ar trebui sa gaseasca alte surse de finantare

„Noi abia gasim bani pentru intretinerea ambulantelor, sa le schimbam piesele, sa luam aparatura, sa facem aprovizionarea cu medicamente si dezinfectante. De la CAS nu primim toti banii de care avem nevoie”, sustine directorul Virgiliu Balasanu. Conform contractului care s-a incheiat la inceputul anului, in fiecare luna, CAS deconteaza serviciile SJA, in valoare de 2,8 miliarde de lei, suma insuficienta. „Cheltuielile noastre cu servicii cu tot ajung la 3,6 miliarde de lei. La inceputul anului, suma pentru care am facut contractul a fost impusa de CAS. Casa ne-a promis ca, daca nu ne ajung banii, in luna iulie va face o rectificare de buget si ne va da fonduri. Rectificarea s-a aminat pentru luna septembrie, daca se va mai face. Noi nu ne mai putem descurca, pentru ca avem datorii de peste 1,5 miliarde de lei“, spune Balasanu.

Pentru reinnoirea parcului auto, este nevoie de 20 de ambulante, dintre care zece medicalizate. La inceputul anului, conducerea Ambulantei a facut un studiu de fezabilitate, pentru dotarea parcului auto si l-a trimis la Ministerul Sanatatii. „Pina in prezent nu am primit nici un raspuns, cu toate ca ministerul a promis ca ne da 20 de masini“, a spus Virgiliu Balasanu

CAS are datoriile platite la zi

Chiar daca angajatii Ambulantei vor deschide conflictul de munca, reprezentantii CAS Vilcea sustin ca nu vor mari valoarea contractului.

Dorel Constantinescu, reprezentantul CAS, spune ca Ambulanta a primit in fiecare luna cu 500 de milioane de lei mai mult decit anul trecut. „CAS nu are nici o datorie in afara contractului incheiat si noi am acceptat aducerea in avans a unor fonduri pentru cheltuielile curente. Rectificarea de buget o face guvernul atunci cind se aduna o anumita suma de bani. Daca SJA a facut servicii suplimentare, in afara contractului, va primi banii la urmatoarea rectificare“, spune Dorel Constantinescu. Surse neoficiale din cadrul CAS sustin ca anumite servicii pe care le presteaza Ambulanta nu se platesc, pentru ca sint „ture de taxi“. Soferul pleaca in cursa singur, fara medic.

Petre Duinea, presedintele Sindicatului Ambulantei, este hotarit insa sa deschida conflictul de munca daca nu va rezolva problema fondurilor si a parcului auto.

Sindicalistii spera sa obtina o compensare de fonduri de la CAS sau de la Ministerul Sanatatii, altfel sint hotariti ca, peste doua zile, sa intrerupa lucrul pentru doua ore, apoi vor declansa greva generala.

Exit mobile version