Acasă Actualitate Doar jumatate din unitatile de invatamint au autorizatie sanitara de functionare

Doar jumatate din unitatile de invatamint au autorizatie sanitara de functionare

239 de unitati de invatamint din cele 583 existente la nivelul judetului au primit pina in prezent autorizatie sanitara de functionare din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mehedinti. Dintre acestea, 132 isi desfasoara activitatea in mediul urban, iar 107, in mediul rural. Potrivit medicului Cornelia Ianculescu, din cadrul DSP Mehedinti, unitatile de invatamint trebuie sa intruneasca o serie de conditii igienico-sanitare pentru a primi autorizatie sanitara de functionare. „Prioritare sint aprovizionarea cu apa potabila, colectarea si evacuarea corespunzatoare a reziduurilor menajere, solide si lichide, dotarea cu grupuri sanitare functionale, aprovizionarea cu substante dezinfectante in cantitati suficiente, asigurarea unui iluminat corespunzator si a unui mobilier adecvat, avind in vedere cresterea incidentelor deformarilor de coloana“, a spus Cornelia Ianculescu.

Autorizatia sanitara, acordata in baza unui program de conformare

La inceputul acestei saptamini, DSP Mehedinti a primit o adresa de la Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), in care se precizeaza ca autorizatia sanitara de functionare se va acorda, incepind din acest an scolar, in baza unui program de conformare. Prin intermediul acestuia, vor fi stabilite termene stricte de rezolvare a problemelor constatate de DSP Mehedinti. In situatia nerespectarii termenelor impuse prin acest program, se va putea suspenda activitatea unitatii de invatamint, in baza prevederilor Legii 98/1994, cu modificarile si completarile ulterioare. „Aceasta masura va duce la cresterea numarului unitatilor scolare autorizate sanitar si va permite ca intr-o perioada de timp rezonabila sa fie indeplinite principalele cerinte care stau la baza activitatii de autorizare“, a adaugat Cornelia Ianculescu. Incepind cu 23 august, DSP Mehedinti va efectua un control al unitatilor de invatamint prescolar, scolar si universitar, din punct de vedere al stadiului derularii lucrarilor de igienizare, in vederea pregatirii deschiderii anului scolar 2004-2005. Controlul va fi raportat la doua etape: prima pina in 10 septembrie, iar cea de-a doua, pina la 15 octombrie.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in mediul rural

Reprezentantii DSP Mehedinti spera ca, in urma acestui control, conditiile existente in mediul rural sa se imbunatateasca. „In mediul rural, foarte multe scoli nu au nici o sursa de apa, dar, conform normelor MSF, aceste unitati de invatamint sint obligate sa isi asigure o sursa proprie de apa, controlata periodic din punct de vedere al potabilitatii“, a spus Cornelia Ianculescu. In programul de conformare, va fi inclus un anumit termen pentru realizarea unei surse proprii de apa. Ramine insa de vazut cite unitati de invatamint din judetul Mehedinti, in special din mediul rural, vor dispune de fondurile banesti necesare pentru a realiza o aductiune de apa potabila, pentru a primi avizul sanitar de functionare. Este insa sigur faptul ca, in majoritatea scolilor, primul clopotel are toate sansele sa sune in aceleasi sali de clasa cu pereti care stau sa cada si in cladiri in care nu exista macar un singur robinet la care sa curga apa.

Exit mobile version