Acasă Actualitate Top rusinica – asociatii de proprietari

Top rusinica – asociatii de proprietari

Controlul de proportii declansat de Primaria Craiova la cele 118 asociatii de proprietari cu restante la plata intretinerii a scos la iveala o situatie de-a dreptul dramatica. Zeci de familii au datorii pe care nu le vor putea plati nici daca primaria impreuna cu regia de termoficare si cea de apa vor alcatui grafice de esalonare. Pentru ca suma uriasa datorata de asociatii sa fie recuperata in intregime ar fi nevoie de aproximativ zece ani fara a lua in calcul consumul inregistrat in aceasta perioada. Daca la sumele actuale se adauga penalitatile si dobinzile de intirziere, datoriile s-ar dubla.

Primaria are clientii ei „fideli“

Intr-un clasament neoficial al restantierilor cu peste o suta de milioane de lei la intretinere se detaseaza asociatiile din trei cartiere ale Craiovei: Craiovita Noua, Valea Rosie si Brazda, in aceasta ordine. In Craiovita Noua sint noua asociatii la care unii proprietari au acumulat datorii de peste o suta de milioane de lei. Lider in acest sens este Asociatia 41 „Constantin Brancusi“, in cadrul careia proprietarul unui apartament are datorii de 143 de milioane de lei, cea mai mare restanta din Craiova. Pe locul doi se situeaza proprietarul unui apartament de la Asociatia 2A cu 142 de milioane de lei, pe care asociatia l-a actionat in judecata pentru recuperarea sumei, proces aflat in stadiul de recurs. Pe locul trei este un proprietar de la Asociatia 3 George Enescu cu datorii totale de 122 de milioane de lei. In total, in Craiova sint noua persoane cu datorii la intretinere mai mari de o suta de milioane de lei.

Ce-i de facut?

Seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, a declarat ca primaria va monitoriza mai multe zeci de familii, in cazul carora se va face o ancheta sociala. „Este necesar sa analizam modul in care s-a ajuns ca anumite familii sa acumuleze datorii de zeci de milioane sau chiar peste o suta de milioane de lei, cu atit mai mult cu cit de anul trecut si pina la data controlului datoriile populatiei la intretinere au crescut cu 35%. Vom face o ancheta sociala prin serviciul social specializat al primariei pentru a vedea daca aceste familii vor putea primi bani pentru a depasi situatia in care se afla“, a precizat Giubelan.

Asociatiile de proprietari nu se dizolva

Giubelan considera ca decizia primarului orasului Slatina, de a dizolva asociatiile de proprietari din oras, este imposibila legal fara acordul membrilor asociatiilor si asigura ca asa ceva nu poate sa se intimple si in Craiova. „Conform legii, primarul nu poate dizolva o asociatie, pentru ca aceasta are personalitate juridica. Acest lucru se poate intimpla in doua conditii: daca cineva cumpara tot blocul, mai putin cinci apartamente, destul de dificil in conditiile economice actuale, sau daca membrii asociatiei voteaza cu doua treimi din numarul total acest lucru. Chiar daca s-ar intimpla asa ceva, interesele proprietarilor trebuie sa fie reprezentate de cineva, ca sa nu mai vorbim de efectul psihologic al unui astfel de anunt. Oamenii ar refuza sa mai plateasca intretinerea pentru ca nu are cine sa-i traga la raspundere. Contractele furnizorilor de utilitati sint semnate cu asociatia si nu cu fiecare proprietar“, a mai spus Giubelan.

Administratorii fara atestat rasufla usurati pina la toamna

Asociatiile se confrunta si cu probleme de ordin administrativ. Desi aveau termen-limita de obtinere a atestatului, pina pe 31 martie, in Craiova sint administratori de asociatii care inca nu au obtinut documentul care le da dreptul de reprezentare legala in fata primariei. Spre exemplu, la Asociatia nr. 14 din 1 Mai si la Asociatia nr. 9 din Craiovita Noua doar un candidat si-a depus dosarul pentru atestare. „In cazul celor doua asociatii este de inteles ca nimeni nu vrea sa-si bata capul cu problemele de acolo. Practic, acestea sint asociatiile care ne dau cele mai mari batai de cap“, a precizat seful serviciului specializat din primarie. Cei care doresc insa sa intre in legalitate sint obligati sa astepte pina in septembrie, pentru ca trebuie refacuta comisia de atestare ca urmare a plecarii a cinci membri. Data cea mai probabila a reinfiintarii comisiei este sfirsitul lunii august, cind va avea loc sedinta consiliului local. In cadrul intilnirii se vor stabili totodata si amenzile aplicate presedintilor de asociatii, care angajeaza administratori fara atestat, desi consiliul stabilise la sfirsitul anului trecut un cuantum cuprins intre 2 si 20 de milioane de lei. „Vom stabili presedintilor obligatia de a organiza adunari generale ale membrilor, pentru ca sint unele asociatii unde acest lucru nu s-a intimplat de mai multi ani“, a mai spus Giubelan.

Exit mobile version