11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte stiri

Lucrarile la conductele de gaze creeaza neplaceri craiovenilor

Incepute din 2003, lucrarile de inlocuire a conductelor de gaze cu uzura fizica sau morala sint si acum in executie. Conform directorului DISTRIGAZ Craiova, Petre Ciocanescu, sucursala a desfasurat incepind cu anul trecut un amplu program de investitii: „Sint atacati 40 de kilometri de conducta, lucrarea costindu-ne peste 80 de miliarde de lei“. Pina in prezent, au fost finalizate lucrarile pe Calea Bucuresti – in zona Pietei Centrale, dar in alte puncte inca se lucreaza: Calea Bucuresti – zonele Petre Ispirescu si Dezrobirii, Craiovita Noua si Rovine – zona Vinalcool.

Petre Ciocanescu recunoaste ca „santierele creeaza neplaceri locuitorilor din respectivele zone, dar oamenii trebuie sa inteleaga necesitatea lucrarilor“.

Incepe un nou program PHARE pentru grupurile scolare

Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat, recent, metodologia de evaluare si selectie la o suta de unitati scolare din toata tara, din mediul rural si urban, din localitati mici si mijlocii, pentru a participa la programul PHARE 2004-2006, componenta invatamint profesional si tehnic. Cornelia Neacsu, inspector de discipline tehnice din cadrul ISJ Dolj, spune ca cererile de participare, precum si documentatia pentru selectie se pot depune de catre unitatile de invatamint aplicante pina pe 6 septembrie. In 2003, numarul de grupuri scolare admise la nivel national a fost de 50, iar in prezent s-a dublat. In Dolj, anul trecut au fost sase unitati scolare selectate pentru acest program, iar inspectorii de specialitate preconizeaza ca in acest an va creste interesul grupurilor scolare pentru componenta invatamint profesional si tehnic.

Guvernul „someaza“ inspectoratele scolare ca „sosesc rechizitele“

Guvernul „someaza“ inspectoratele scolare din tara, prin adrese oficiale, pentru a lua „toate masurile necesare“, intrucit urmeaza „ca in cel mai scurt timp posibil sa fie livrate pachete cu rechizite“. Conform repartitiei primite de executiv de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, judetului Dolj ii revin 4.800 de pachete pentru clasa I, 14.800 pentru clasele II-IV si 17.400 de pachete pentru clasele V-VIII. In document se precizeaza ca, fata de experienta anilor trecuti, „cind s-au intimpinat greutati in descarcarea la inspectorate a paletilor cu rechizite“, anul acesta trebuie sa se asigure din timp mijloacele de descarcare a autocamioanelor, adica „transpaleti si motostivuitoare“.

Asiguratii mehedinteni se trateaza in alte judete

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti se confrunta de o vreme cu o situatie mai putin obisnuita. Din evidentele institutiei rezulta un adevarat exod al asiguratilor mehedinteni, care se duc la tratament in alte judete ale tarii. Medicul Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti, spune ca medicilor care au executat lucrari complexe si de calitate in diverse domenii le-au fost majorate plafoanele, acest lucru fiind un stimulent si pentru ceilalti medici de a executa astfel de lucrari, pentru ca asiguratii sa ramina la nivelul judetului Mehedinti. „Asta le-am cerut si stomatologilor si celorlalti medici furnizori de servicii medicale: sa retinem cit mai mult asiguratii la nivelul judetului Mehedinti si, daca putem, sa atragem chiar si asigurati din alte judete, pentru a creste fondurile Casei“, a spus medicul Gheorghe Bunciu.

Din pacate insa, de la nivelul judetului Mehedinti, foarte multi sint asiguratii care pleaca in alte centre sa isi gaseasca sanatatea. „In aceasta situatie, CJAS Mehedinti este obligata sa plateasca acei bani caselor din judetele respective. Asiguratii mehedinteni merg catre Craiova, Bucuresti, Timisoara si chiar Cluj-Napoca. Am inteles sa mearga pentru acele investigatii care nu se pot face la nivelul judetului nostru, dar, din pacate, avem si noi un computer tomograf foarte performant, avem un mamograf, avem si medicina de inalta performanta, tocmai de aceea oamenii trebuie sa se trateze aici, la noi in judet“, a incheiat Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS