13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePretul mic al cerealelor duce la ieftinirea carnii de porc

Pretul mic al cerealelor duce la ieftinirea carnii de porc

Efectele s-ar putea resimti insa si in galantare cel mai devreme
in preajma Craciunului

Productia neasteptat de buna la cereale ar putea avea efecte benefice asupra pretului carnii de porc, insa acestea ar putea aparea abia peste sase luni, a declarat ieri Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei a Crescatorilor de Animale.

„Pretul carnii de porc va scadea fara discutie. Dar «fenomenul» va avea loc cel mai probabil peste sase luni. Acum, crescatorii folosesc furaje din fosta recolta, al caror pret a fost ridicat. Zilele acestea insa vor intra in productie si cerealele din actuala recolta. Asa ca nu este exclus ca pretul carnii sa inceapa un curs descendent. In schimb, nimeni nu trebuie sa se astepte la evolutii spectaculoase in acest sens, avind in vedere ca, potrivit legii, nu putem comercializa porci cu o virsta mai mica de noua luni“, a spus Caruz.

El crede ca in aceste conditii va creste foarte mult concurenta intre producatori, ceea ce ar spori sansele unor preturi „decente“ in preajma Craciunului. Caruz a mai spus ca tariful redus al cerealelor va incuraja crescatorii sa-si majoreze efectivele de porci, marind si mai mult concurenta pe piata. Efectivele de porci la nivelul acestui an sint estimate la sase milioane de capete.

Griul, la jumatate de pret fata de anul trecut

Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, organizatie care reprezinta interesele mezelarilor, a subliniat ca „ieftinirea cerealelor ar trebui sa conduca mai repede la scaderea pretului carnii“.

Pretul de referinta al griului de anul acesta este de 5.500 de lei pe kilogram, fata de 10.000-12.000 de lei, cu cit s-a vindut anul trecut. Pe piata, pretul unei kilogram de pulpa de porc fara os variaza in jurul sumei de 150.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS