10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstantin Dilgoci datoreaza statului 137 de miliarde de lei

Constantin Dilgoci datoreaza statului 137 de miliarde de lei

SC TUFON SA, unul dintre colosii industriali ai Craiovei, „a reusit“ sa stringa la bugetul de stat consolidat datorii de aproape 140 de miliarde de lei. Faptul ca societatea craioveana a fost cumparata de una dintre firmele omului de afaceri Constantin Dilgoci poate fi doar o coincidenta pentru acumularea zecilor de miliarde pe care le are de recuperat statul drept contributii din partea TUFON. Cert este ca actualul patron contesta in bloc controalele Finantelor Publice Dolj, care incearca sa recupereze macar o parte din creantele de aproximativ patru milioane de dolari pe care le are de returnat Constantin Dilgoci. La fel cum a procedat si in privinta controlului din decembrie anul trecut efectuat de finante la SC Suma Bailesti, Dilgoci considera ca institutiile statului au orbul gainii sau interese obscure pentru a-i strica lui imaginea. De aceea patronul de la Motatei a decis sa conteste orice act oficial care scoate la lumina situatia financiara precara a anumitor firme la care este patron sau administrator. Asa se face ca finantele publice doljene s-au vazut puse in imposibilitatea de a recupera uriasa suma de aproape 140 de miliarde de lei care se cuvine statului. Procedura a fost suspendata, intrucit conducerea SC TUFON vrea alt control de fond, nefiind de acord cu cifrele avansate de DGFP.

Angajatii de la TUFON risca sa-si plateasca tratamentele medicale

Constantin Dilgoci a „uitat“ sa vireze bugetului peste 200 de milioane de lei, bani reprezentind contributia pentru asigurarea de sanatate a angajatilor, culmea, suma colectata de la acestia prin impozitul aplicat salariilor, dar pastrata in conturile SC TUFON SA. De contributia sa ca angajator nici nu mai poate fi vorba, societatea datorind statului alte 243 de milioane de lei. Probabil, Constantin Dilgoci se bazeaza pe sanatatea de fier a angajatilor sai sau asteapta ca vreunul dintre ei sa se imbolnaveasca si atunci va plati pentru fiecare in parte. Oare angajatii SC TUFON stiu acest lucru?

Datorii de peste opt miliarde de lei la fondul de somaj

Gluma incepe sa se ingroase cind vine vorba despre contributia la fondul de somaj. Daca sumele datorate de angajati se ridica la 309 milioane de lei, angajatorul, in speta TUFON SA, are datorii de… opt miliarde de lei. Nici in privinta rambursarii TVA, SC TUFON nu sta mai bine. Societatea patronata de Constantin Dilgoci are de returnat statului 37 de miliarde de lei. Pentru a completa parca tabloul unei societati aflate in declin, societatea nu a platit la buget nici suma de 7,1 miliarde de lei, reprezentind CAS, oprita din banii salariatilor, nici partea care i se cuvenea, in suma de, atentie, 70 de miliarde de lei. La acestea se adauga mizilicuri de aproape trei miliarde, contributii la fondul pentru protectia sociala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. In ciuda faptului ca aceste sume sint scrise negru pe alb, Constantin Dilgoci le contesta si cere alt control, eventual si schimbarea inspectorilor. Toate institutiile statului au ceva cu firmele sale, desi datoriile enumerate mai sus provin din declaratiile contabile extrase din contabilitatea proprie.

SC TUFON – mostenire grea

Constantin Dilgoci a cumparat SC TUFON in anul 2002 de la fostul APAPS ( Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului) prin intermediul SC Vest Invest Grup SRL Romania Dolj. La data privatizarii, societatea avea pierderi de 46 de miliarde de lei si datorii de 149 de miliarde de lei, conform unui comunicat al APAPS emis in ianuarie 2004. TUFON a fost inclusa de guvern pe lista societatilor ale caror datorii urma sa fie sterse cu buretele de catre executiv.

Fara consiliu de administratie

Interesant este faptul ca la 16 iunie 2003 TUFON avea in Consiliul de Administratie o serie de personalitati din Craiova. Astfel, administrator al societatii figura Eugen Georgescu, fostul sef de cabinet de pe vremea prefectului Cornel Mondea, iar presedinte al Consiliului de Administratie era Silviu Pandrea. Printre membrii de seama ai CA sau ai comisiei de cenzori se numarau Alin Giuca, prieten de nadejde al lui Dilgoci, si Gheorghe Calinoiu, actualul sef de la Administratia Pietelor. Contactat telefonic, acesta din urma a declarat ca nu a facut parte niciodata din CA al lui Tufon, desi recunoaste ca a fost propus pentru unul din posturi, dar a refuzat. De asemenea, Calinoiu considera ca trebuie sa fie o greseala includerea sa pe listele membrilor CA. La rindul sau, Constantin Dilgoci a declarat ca nu stie nimic despre situatia lui Gheorghe Calinoiu, afirmind ca in prezent TUFON nu mai are Consiliu de Administratie, ci doar administrator unic. Ce l-a determinat pe patronul SC TUFON sa renunte la CA si sa apeleze la serviciile lui Nicolae Cretu, pe care l-a numit administrator unic, ramine invaluit in mister. Un lucru e sigur insa: datoriile nu pleaca nicaieri, ba mai fac si pui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS