13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii nu vor greva

Sindicalistii nu vor greva

Presedintele sindicatului SANITAS, din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, Ion Cotojman, declara ca, deocamdata, greva nu este o optiune, cel putin pentru sindicalistii pe care ii reprezinta. La sfirsitul lunii august, consiliul SANITAS se va intilni la Bucuresti si va hotari care va fi linia pe care o va urma miscarea sindicala din sanatate, pentru viitor. La inceputul lunii iulie, reprezentantii SANITAS au declarat ca, daca nu se ia nici o masura, in septembrie se va intra in greva generala. Reactia Ministerului Sanatatii a fost prompta: un proiect de lege prin care, din 2005, angajatii din Sanatate vor beneficia de cresteri salariale de pina 40%. Noul proiect prevede ca numarul angajatilor care pot beneficia de salarii de merit creste de la 15% la 20%, alaturi de suplimentarea fondurilor de premiere de cinci ori – de la 2% la 10%. Cu toate acestea, in Spitalul de Urgenta Craiova exista personal care cistiga salariul minim pe economie. De-abia dupa cinci ani s-au facut reevaluari si s-au mai marit salariile pe ici-pe colo. Fise de apreciere a activitatii nu se mai facusera din 1999. Salarii de merit nu se mai acordasera din 1997. SANITAS a obtinut aceste lucruri, cu toate ca nici spitalul nu sta pe roze cu finantele. De-abia de curind s-au achitat arieratele din 2002, asa cum prevedea Legea bugetului de stat nr. 507/2004.

Banii nu sint de ajuns

Datoriile din anul 2003 ale spitalului insumeaza 28 de miliarde, iar la sfirsitul lunii iulie 2004, suma era de 76 de miliarde. Cele 555 de miliarde pe an de care beneficiaza Spitalul de Urgenta nu sint de ajuns, cu toate ca banii par destul de multi. Se fac adevarate artificii pentru a asigura bolnavilor medicatia si hrana necesare, daca mai mult nu se poate face, pentru ca in spital exista 1.477 de paturi.

Ministerul Sanatatii declara ca in spitale se vor face cheltuieli substantiale prin desfasurarea de licitatii electronice ai caror cistigatori sa furnizeze materialele sanitare si medicamentele. Insa, atunci cind o firma furnizoare cistiga o astfel de licitatie si vede ca respectivul client are datorii restante, lucrurile nu mai par asa de simple. Nici metodologia nu e implementata inca. Banii care ajung in bugetele spitalelor provin de la Casa de Asigurari, cu care institutia de sanatate incheie contractele la inceputul anului. Sumele inscrise in respectivele contracte provin din estimari riguroase, dar, chiar si asa, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg. Conform legii, consiliile locale si judetene ar trebui sa asigure cheltuielile de intretinere ale spitalelor. Lucru care nu se intimpla prea des. Spitalele trebuie sa achite acesti bani tot de la CAS. Problemele cu care se confrunta unitatile spitalicesti de stat nu sint putine. Asa ca faptul ca la membrii SANITAS ajung putine bilete de odihna si in statiuni unde nu se inghesuie nimeni nu mai intereseaza. Desi sindicalistii sint rabdatori din fire, isi rezerva dreptul de a intra totusi in greva, daca situatia va fi de asa natura. Cistigul salarial mediu net in Sanatate si Asigurari Sociale a fost de 4.159.175 de lei, fata de 5.699.325 de lei in invatamint si de 7.326.235 de lei in Administratia Publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS