16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntonie Solomon crede ca PSD isi merita soarta

Antonie Solomon crede ca PSD isi merita soarta

Sondajul IMAS realizat in luna iulie, referitor la optiunea electoratului in vederea alegerilor parlamentare si prezidentiale din toamna, a scos la iveala un fapt nu tocmai imbucurator pentru actualul partid de guvernamint. Dupa cum s-a vazut deja la alegerile locale, PSD scade vertiginos in optiunile romanilor care, din dorinta evidenta de schimbare, isi indreapta atentia spre Alianta Dreptate si Adevar (DA), alcatuita de PNL si PD. Practic, aproape toate procentele pierdute de PSD de la data ultimului sondaj IMAS, realizat in luna aprilie (de la 48% la 35,9%), au fost cistigate de Alianta DA. Nici actualul premier, Adrian Nastase, candidatul partidului de guvernamint la presedintia Romaniei, nu se mai bucura de popularitatea de alta data. In numai trei luni, „Bombonel“ a pierdut aproximativ 12 procente (de la 51,2% la 39,3%), in timp ce Theodor Stolojan, candidatul Aliantei la functia de presedinte al tarii si cel mai puternic contracandidat al sau, a cistigat mai mult de 15 procente (de la 23% la 38,2%).

La parlamentare, o scadere de doua procente (de la 13% la 11,2 %) inregistreaza si PRM, al carui candidat la functia suprema in stat, Corneliu Vadim Tudor, a mai cistigat 0,8% din optiunile electoratului. Partidul Umanist Roman este si el in scadere, fiind la doua procente distanta de pragul electoral de cinci la suta, care le asigura reprezentarea in Parlamentul Romaniei. O crestere sensibila de 0,3 procente o inregistreaza fostul presedinte al tarii, din partea Conventiei Democrate, Emil Constantinescu, al carui partid nici macar nu este prezent in acest sondaj. Valurile facute de depunerea candidaturii la presedintie de „americanca“ Lia Roberts s-au linistit, independenta inregistrind si ea o scadere in preferintele votantilor din Romania, de la 4,8% in aprilie, la numai 2,5 % in prima luna de vara.

Reprezentantii la nivel judetean ai principalelor partide politice au acceptat sa explice pentru cititorii GdS rezultatele acestui sondaj de opinie.

Desi s-ar parea ca nu exista motive de bucurie pentru partidul sau, Ion Calin, presedintele filialei Dolj a PSD, s-a aratat destul de optimist in ceea ce priveste felul in care se va comporta electoratul la alegerile din toamna. „Este doar un curent dupa locale, care se poate corecta. Electoratul s-a maturizat cu mult inaintea clasei politice si se va trezi la realitate pina la alegeri“, a spus Calin. Colegul sau de partid, Antonie Solomon, vicepresedintele PSD Dolj, nu a fost insa de aceeasi parere. „Bucuros nu sint. Dar eu sint un om care accepta lucrurile asa cum sint si ii invit pe toti membrii PSD sa isi revizuiasca comportamentul. Trebuie sa incepem o ofensiva impotriva Aliantei PNL – PD. Inainte de alegerile locale, ei au venit cu un mesaj foarte violent impotriva PSD, in timp ce noi am adoptat o tactica mai eleganta, am prezentat programe. Dar noi sintem in Romania, mediul acesta balcanic, in care oamenii vor soiul acesta de spectacol, vor circ. Este adevarat, este un curent anti-PSD in tara, si asta pentru ca noi am inventat baronii, i-am cultivat si nu am avut o relatie buna cu mass-media. Poate ca ne meritam soarta. Am fost prea increzuti, n-am stiut sa punem in valoare ceea ce am realizat. Pentru ca s-au facut multe lucruri bune. Dar n-am stiut sa lasam la o parte mitingurile si sa mergem, fara cravata, printre oameni“, a recunoscut primarul Craiovei.

Radu Berceanu este sigur de succesul Aliantei

La polul opus, deosebit de incintat de rezultatele sondajului s-a aratat Radu Berceanu, presedintele filialei Dolj a PD, care va candida din partea partidului sau pentru un loc in senat. „Dupa alegerile locale, pentru mine a fost clar ca tendinta Aliantei este de crestere, iar a PSD – de descrestere. S-a observat atit la noi in tara, cit si in strainate ca, in ultimul an de guvernare, partidul de la putere este in scadere in optiunile electoratului. Acest lucru se intimpla mereu. Referitor la cresterea in sondaje a Aliantei, spre bucuria noastra, aceasta este destul de accentuata. Pina in prezent, PNL si PD au fost doua partide distincte. Finalul alegerilor locale a aratat insa ca Alianta a functionat foarte bine, in multe din orasele mari, unde am si cistigat alegerile, si oamenii si-au dat seama ca ea va functiona si in continuare. Asteptarea noastra s-a dovedit o confirmare a ceea ce gindeam noi. PSD a gestionat prost pierderea partiala a alegerilor locale, cind oamenii au vazut problemele din cadrul partidului de guvernamint. Membrii PSD nu au un liant doctrinar, cei mai multi nu s-au inscris in acest partid pentru ca au simtit ca doctrina social-democrata ii reprezinta, ci pentru ca au urmarit sa fie la putere. In momentul in care au vazut ca pierd aceasta putere, au inceput problemele. Eu sint convins ca la alegerile din toamna PSD va avea un procent cu cifra doi, poate chiar 29%, pentru ca actuala lor scadere se va accentua. Problemele pe care le au in cadrul partidului ii vor duce in aceasta directie“, este de parere Radu Berceanu.

Oana Vasilescu nu crede in sondaje

Deputata PRM de Dolj, Oana Vasilescu, a fost foarte ferma cind a afirmat ca nu crede in sondajele de opinie. „Nu cred in sondajele de opinie preelectorale. Si in 2000, inainte de alegeri, sondajele aratau ca aveam numai patru la suta din optiunile electoratului si am obtinut 25%. In ceea ce priveste cresterea sau scaderea noastra in sondaje, nu cred ca este corecta. Studii sociologice au aratat ca 50% din populatia Romaniei se hotaraste cu cine voteaza in timpul campaniei electoale si chiar cu doua zile inainte de alegeri. In ceea ce-l priveste pe presedintele Corneliu Vadim Tudor, nimeni nu il va putea opri sa apara in public in timpul campaniei electorale“, a spus Oana Vasilescu, care ne-a impartasit faptul ca se va regasi, inca o data, pe lista partidului sau pentru un loc in parlament.

Nici presedintele filialei Dolj PUR, Constantin Dascalu, nu isi face probleme ca urmare a rezultatului sondajului dat publicitatii. In acest moment, umanistii nu au nici macar procentul necesar realizarii pragului electoral de cinci la suta, care le asigura prezenta in parlament. „Sint mai multe sondaje care se fac inainte de campania electorala. S-a vazut si inainte de alegerile locale ca eram creditati cu numai doi la suta din optiuni si, in cele din urma, am obtinut sase la suta. Sondajele au marja de eroare si depind foarte mult de cine le comanda. Noi credem ca vom atinge pragul electoral si vom avea reprezentare in parlament, asa cum ne-am propus“, a afirmat Dascalu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS