10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrunele si lubenitele din Dolj au cucerit Europa

Prunele si lubenitele din Dolj au cucerit Europa

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa subventioneze in acest an 15.000 de tone de fructe destinate prelucrarii industriale. Producatorii vor primi 300.000 de lei/t, suma totala a subventiilor ridicindu-se la 4,5 miliarde de lei. Sprijinul financiar se va acorda producatorilor de fructe legal constituiti si care se regasesc inscrisi in evidentele agricole sub forma de societati comerciale pe actiuni, SRL-uri, asociatii de marketing sau grupuri de producatori. Conform estimarilor specialistilor, productia de fructe pentru vara si toamna acestui an este foarte buna, Doljul fiind unul dintre judetele in care producatorii vor putea livra marfa si la export.

Prunele si lubenitele au mare cautare in Europa

De aceste subventii ar putea beneficia si societatile din Dolj, care in ultimii ani au inceput sa exporte productia de fructe in Europa. Pentru ca anul trecut au fost multumiti de prunele livrate de producatorii doljeni, pe anul in curs nemtii si cehii au reinnoit contractul prin care statiunea de cercetare Craiova va incepe exportul in cele doua tari in luna august.

Fructele pe care le vind trebuie sa indeplineasca normele de igiena si sanatate impuse de standardele europene, lucru de care statiunea de cercetare s-a achitat foarte bine pina acum.

Francezii si polonezii au prins gustul lubenitelor de la Dabuleni, de unde au cumparat pina acum aproximativ 80 de tone de pepeni verzi si vor continua achizitiile si in luna august. Singurele probleme in derularea contractelor vin din partea producatorilor doljeni, care au dificultati cu transportul marfii peste granita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS