7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomanii - investitori pe o piata riscanta

Romanii – investitori pe o piata riscanta

Care este cel mai bun instrument de economisire a banilor? Clasicul depozit bancar, investitia la bursa sau fondurile mutuale? Greu de raspuns. La urma urmei, investirea banilor economisiti de o viata depinde de riscul pe care sinteti dispusi sa vi-l asumati pe o piata instabila, zguduita de-a lungul timpului de scandaluri si crahuri financiare. Pentru a obtine cel mai bun profit, este recomandabil sa studiati cu atentie piata inainte de a va aventura sa investiti economiile personale.

Dobinda la depozitele bancare- in scadere

Daca in urma cu cinci-sase ani, depozitele bancare erau bonificate cu dobinzi care se apropiau de suta la suta, in ultimii doi ani randamentul acestora s-a apropiat de rata inflatiei. Practic, depozitul nu mai aduce profit, ci doar va protejeaza banii de inflatie. Cu dobinzi de 13-14% pe an, obiceiul de a trai din dobinda oferita de banca se apropie de sfirsit. Cei care doresc sa obtina cistiguri mai mari se vad obligati sa caute metode alternative de plasare a banilor.

Incepind cu anul acesta, inflatia pare sa se incadreze in trendul impus de Banca Nationala, care doreste o crestere a preturilor de maximum 9%. Pina la momentul aderarii la Uniunea Europeana, inflatia va cobori cel mai probabil sub 6%, iar dobinzile oferite populatiei vor scadea corespunzator.

Bursa – cistiguri fabuloase

Anul acesta, evolutia preturilor la bursa a depasit si cele mai optimiste previziuni. Daca inceputul de an s-a caracterizat in general prin cresterea cotatiilor preturilor, datorita apropierii datei de acordare a dividendelor, ulterior preturile scad, pentru ca si interesul investitorilor scade. Anul acesta insa, situatia este atipica. Preturile continua sa creasca intr-un ritm ametitor. Performerele sint cele cinci SIF-uri, ale caror cotatii se apropie tot mai mult de valoarea activului net. Cu alte cuvinte, investitorii si-au dat seama ca intre valoarea reala a patrimoniului unui SIF si cotatia de pe piata existau diferente majore, nejustificate pina la un anumit punct.

„Acest lucru dovedeste ca romanii au inceput sa invete jocul la bursa si sa aprecieze corect valoarea de piata a unei societati“, a declarat pentru Gazeta de Sud, brokerul unei societati de investitii mobiliare. Cea mai mare crestere dintre SIF-uri a avut-o SIF Oltenia, la care, printre principalii investitori, se gaseste si patronul Universitatii Craiova, Dinel Staicu. Catalina Cisu, purtatoarea de cuvint al institutiei, a declarat ca evolutia buna de la bursa s-a datorat investitiilor decise de catre Consiliul de Administratie. „Conducerea SIF Oltenia a reusit sa gaseasca acele instrumente in care investitia s-a dovedit profitabila“, a declarat aceasta.

Fondurile mutuale – peste depozitele bancare

Dupa prabusirea FNI, care a afectat peste 300.000 de persoane, populatia si-a pierdut increderea in acest instrument de economisire. Decizia de a investi in actiunile unui astfel de fond deschis de investitii trebuie luata cu multe atentie. Depinde ce risc vreti sa va asumati. Cele mai mari cresteri, de peste 60% pe an, le-au raportat fondurile de actiuni, care au in portofoliu actiuni cotate la bursa. Chiar daca randamentul este superior si riscul creste pe masura. Oricind, valoarea unei actiuni poate sa scada, implicit si profitul raportat. Fondurile monetare au raportat cresteri de aproximativ 40% pe an, insa riscul de a pierde banii investiti este mult mai scazut. Din portofoliul acestor fonduri fac parte titlurile de stat, obligatiunile corporatiste sau municipale, instrumente financiare cu risc scazut in general. Studiati cu atentie situatia fiecarui fond inainte de a investi. Paza buna trece primejdia rea.

In ce moneda e bine sa ne imprumutam?

Desi Banca Nationala a avertizat ca imprumuturile in valuta sint riscante, tot mai multi romani prefera dolarul si euro in dauna leului atunci cind iau credite de la banca. Fata de o dobinda de 30% pe an, cit este la creditele in lei, valuta costa doar 10-11% pe an. De la inceputul anului, leul a cistigat in fata dolarului si a ramas relativ constant fata de euro, iar tendinta pe termen mediu si lung este de apreciere.

In concluzie, atunci cind cumparati un produs in rate este bine sa va imprumutati in valuta, de preferat in euro, care are o pondere de 75% in cosul valutar dupa care BNR calculeaza cursul de schimb. Euro a crescut suficient fata de leu in ultimii doi ani, pe cind scaderea dolarului poate oricind sa-si inverseze trendul descrescator, deci e destul loc pentru ca dolarul sa-si revina in fata leului. De asemenea, prin creditul in lei pierdeti de doua ori: o data pentru ca pina la expirarea creditului dobinda in lei va scadea cu siguranta, iar pe de alta parte pentru ca valoarea produsului se va deprecia in timp. Decizia va apartine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS