Romanii – investitori pe o piata riscanta

Autori


Care este cel mai bun instrument de economisire a banilor? Clasicul depozit bancar, investitia la bursa sau fondurile mutuale? Greu de raspuns. La urma urmei, investirea banilor economisiti de o viata depinde de riscul pe care sinteti dispusi sa vi-l asumati pe o piata instabila, zguduita de-a lungul timpului de scandaluri si crahuri financiare. Pentru a obtine cel mai bun profit, este recomandabil sa studiati cu atentie piata inainte de a va aventura sa investiti economiile personale.

Dobinda la depozitele bancare- in scadere

Daca in urma cu cinci-sase ani, depozitele bancare erau bonificate cu dobinzi care se apropiau de suta la suta, in ultimii doi ani randamentul acestora s-a apropiat de rata inflatiei. Practic, depozitul nu mai aduce profit, ci doar va protejeaza banii de inflatie. Cu dobinzi de 13-14% pe an, obiceiul de a trai din dobinda oferita de banca se apropie de sfirsit. Cei care doresc sa obtina cistiguri mai mari se vad obligati sa caute metode alternative de plasare a banilor.

Incepind cu anul acesta, inflatia pare sa se incadreze in trendul impus de Banca Nationala, care doreste o crestere a preturilor de maximum 9%. Pina la momentul aderarii la Uniunea Europeana, inflatia va cobori cel mai probabil sub 6%, iar dobinzile oferite populatiei vor scadea corespunzator.

Bursa – cistiguri fabuloase

Anul acesta, evolutia preturilor la bursa a depasit si cele mai optimiste previziuni. Daca inceputul de an s-a caracterizat in general prin cresterea cotatiilor preturilor, datorita apropierii datei de acordare a dividendelor, ulterior preturile scad, pentru ca si interesul investitorilor scade. Anul acesta insa, situatia este atipica. Preturile continua sa creasca intr-un ritm ametitor. Performerele sint cele cinci SIF-uri, ale caror cotatii se apropie tot mai mult de valoarea activului net. Cu alte cuvinte, investitorii si-au dat seama ca intre valoarea reala a patrimoniului unui SIF si cotatia de pe piata existau diferente majore, nejustificate pina la un anumit punct.


„Acest lucru dovedeste ca romanii au inceput sa invete jocul la bursa si sa aprecieze corect valoarea de piata a unei societati“, a declarat pentru Gazeta de Sud, brokerul unei societati de investitii mobiliare. Cea mai mare crestere dintre SIF-uri a avut-o SIF Oltenia, la care, printre principalii investitori, se gaseste si patronul Universitatii Craiova, Dinel Staicu. Catalina Cisu, purtatoarea de cuvint al institutiei, a declarat ca evolutia buna de la bursa s-a datorat investitiilor decise de catre Consiliul de Administratie. „Conducerea SIF Oltenia a reusit sa gaseasca acele instrumente in care investitia s-a dovedit profitabila“, a declarat aceasta.

Fondurile mutuale – peste depozitele bancare

Dupa prabusirea FNI, care a afectat peste 300.000 de persoane, populatia si-a pierdut increderea in acest instrument de economisire. Decizia de a investi in actiunile unui astfel de fond deschis de investitii trebuie luata cu multe atentie. Depinde ce risc vreti sa va asumati. Cele mai mari cresteri, de peste 60% pe an, le-au raportat fondurile de actiuni, care au in portofoliu actiuni cotate la bursa. Chiar daca randamentul este superior si riscul creste pe masura. Oricind, valoarea unei actiuni poate sa scada, implicit si profitul raportat. Fondurile monetare au raportat cresteri de aproximativ 40% pe an, insa riscul de a pierde banii investiti este mult mai scazut. Din portofoliul acestor fonduri fac parte titlurile de stat, obligatiunile corporatiste sau municipale, instrumente financiare cu risc scazut in general. Studiati cu atentie situatia fiecarui fond inainte de a investi. Paza buna trece primejdia rea.

In ce moneda e bine sa ne imprumutam?

Desi Banca Nationala a avertizat ca imprumuturile in valuta sint riscante, tot mai multi romani prefera dolarul si euro in dauna leului atunci cind iau credite de la banca. Fata de o dobinda de 30% pe an, cit este la creditele in lei, valuta costa doar 10-11% pe an. De la inceputul anului, leul a cistigat in fata dolarului si a ramas relativ constant fata de euro, iar tendinta pe termen mediu si lung este de apreciere.

In concluzie, atunci cind cumparati un produs in rate este bine sa va imprumutati in valuta, de preferat in euro, care are o pondere de 75% in cosul valutar dupa care BNR calculeaza cursul de schimb. Euro a crescut suficient fata de leu in ultimii doi ani, pe cind scaderea dolarului poate oricind sa-si inverseze trendul descrescator, deci e destul loc pentru ca dolarul sa-si revina in fata leului. De asemenea, prin creditul in lei pierdeti de doua ori: o data pentru ca pina la expirarea creditului dobinda in lei va scadea cu siguranta, iar pe de alta parte pentru ca valoarea produsului se va deprecia in timp. Decizia va apartine.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 iulie 2004

Actualitate

» Scurte stiri
» Un primar a falsificat o hotarire de consiliu local
» Executare silita cu scandal la Halinga
» „Ar fi culmea nesimtirii sa facturam apa rece la pret de calda!“
» Modernizare de 100.000 de euro a Scolii din Mihaita
» Scurte stiri
» O familie locuieste in fosta casa de bilete a stadionului din Orsova
» Un mehedintean a fost extradat din Germania dupa 16 ani
» In Craiova actioneaza trei bande de spargatori
» Ministerul Muncii va lansa CV-ul unic european
» Ziua Imnului National, sarbatorita si la Drobeta Turnu Severin
» Comerciantii fac legea in Piata Centrala din Craiova
» Tirgul de flori „Gradinile Severinului“- la prima editie
» Prunele si lubenitele din Dolj au cucerit Europa
» 24 de comune din Dolj nu-si cunosc granitele administrative
» O slatineanca s-a plins la OJPC ca inghetata este prea rece
» Asistentii maternali si tinerii de la Centrul de Plasament „Zorile“ vor protesta in fata guvernului
» Populatia nu are incredere in administratorii de bloc
» Solomon isi cumpara vara sanie
» Profesori doljeni titularizati in alte judete
» Prins cind incerca sa intre ilegal in tara
» Singura fabrica din Romania de biostimulatori a ajuns la fier vechi
» Romanii – investitori pe o piata riscanta
» Afaceristii autohtoni se tin de sotii financiare
» Situatia spatiilor din invatamintul doljean – supusa atentiei ministrului de liderii sindicali
» Un craiovean incearca sa isi obtina legal drepturile
» Peste 1.300 de familii sarace vor calculatoare de la stat
» „De ce ati taiat, domn’le, plopii?“
» Scurte stiri
» Iliescu cere Primariei Craiova solutii pentru datoriile la intretinere
» 4.000 de locuri de veci – suplimentate in cimitirele din Banie
» Lipsa trotuarelor – marul discordiei intre zeci de familii
» ACETI acorda slatinenilor scutiri la plata penalitatilor
» MEC are datorii de sapte miliarde catre profesorii doljeni

Local

» Jandarmii, trimisi la actiunea „Debransarea“ in cartierul Fata Luncii
» Viitura a luat un buldozer

Dolj

» Fratii Mihailescu au datorii de 250 de miliarde de lei
» O parte din subventiile pentru agricultura Doljului au intrat in buzunarele lui Dilgoci

Sport

» Trebuie sa invingem!
» Paduret va avea numarul 27
» „Am facut cele mai bune transferuri“
» 5.000 de dolari, amenda pentru betie
» Bastina isi amina debutul
» Fotbalistii lui Sandoi stiu sa si cistige
» Piturca jr. vrea sa discute cu tatal sau
» „As putea cistiga inca o data Turul Frantei“
» „As putea cistiga inca o data Turul Frantei“
» Federer s-a calificat in sferturi

Opinii

» Calamitati…
» Campanie electorala pentru Bush

Top