11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIliescu cere Primariei Craiova solutii pentru datoriile la intretinere

Iliescu cere Primariei Craiova solutii pentru datoriile la intretinere

Edilii s-au gindit sa apeleze la sponsorizari si la mila publica

Saracie crunta si rea-vointa. Aceasta este concluzia care se poate trage in urma controlului declansat de primarie la asociatiile de proprietari din Craiova. Desi Serviciul de coordonare din cadrul primariei, condus de Marian Giubelan, a finalizat doar rapoartele a doua din zece comisii de ancheta trimise pe teren, edilii Craiovei si-au format deja o parere despre situatia materiala a celor care au acumulat datorii la intretinere de sute de milioane de lei. „Majoritatea sint persoane sarace, care nu au din ce trai si pentru acestia primaria va cauta solutii de recuperare a datoriilor. Ceilalti pot fi catalogati rau-platnici, pentru ca, la anumite blocuri, toti locatarii fara exceptie au acumulat datorii de zeci de milioane de lei. Aici fenomenul de neplata este generalizat“, a declarat Marian Giubelan.

Doar 1% din datorii au fost recuperate

Sumele recuperate de la cele 118 asociatii vizate de control nu depasesc cinci miliarde de lei dintr-un total de citeva sute de miliarde de lei. Practic, comisiile primariei si ale regiilor de apa si termoficare au strins 1% din debitele totale. „Actiunile de acest gen vor continua pina la recuperarea datoriilor. Acesta a fost primul pas. Sintem constienti ca, in cazul familiilor care datoreaza sute de milioane de lei la intretinere, va fi greu sa gasim solutii. Ne-am gindit sa apelam la organizatii neguvernamentale sau la sponsorizari pentru a-i ajuta pe cei saraci si cred ca vom reusi acest lucru. Mai intii, va trebui sa-l informam pe primarul Solomon, care trebuie sa-si dea acordul in acest sens“, a mai spus Giubelan.

Saraci, dar cinstiti

Controlul primariei a scos la iveala adevarata situatie materiala a restantierilor. Desi edilii urbei stiau ca in oras sint multe familii care nu au din ce trai, situatiile intilnite i-au pus pe ginduri. Fenomenul este mult mai grav decit se anticipase. „Am primit din partea Presedintiei Romaniei o cerere prin care ni se solicita sa gasim solutii pentru a ajuta o familie compusa din 13 persoane, care a acumulat la intretinere datorii de peste 140 de milioane de lei. Aurel Grigore Marinica, din cartierul Craiovita Noua

i-a trimis presedintelui o scrisoare in care ii cerea acestuia sprijin pentru rezolvarea situatiei grave in care se afla. Practic, intr-un apartament cu trei camere locuiesc 13 persoane, dintre care cinci copii si patru nepoti, unul dintre acestia fiind handicapat. Cei doi pensionari sint la rindul lor bolnavi, sotia avind cancer“, a precizat Giubelan. Acesta este doar unul dintre cazurile disperate care definesc saracia locuitorilor din Craiova. Chiar daca ar esalona datoriile, ar fi nevoie de zece ani pentru a recupera paguba, fara sa se ia in calcul plata pe viitor a utilitatilor. La polul opus, controlul a descoperit blocuri unde anumiti locatari au datorii de peste o suta de milioane de lei pe apartament, care invoca numarul mare de membri de familie, dar majoritatea sint salariati, deci pot plati.

RAADPFL, buna de plata

RAADPFL ar putea fi obligata sa plateasca miliarde de lei in cazul chiriasilor care au acumulat datorii uriase la intretinere, daca asociatiile de proprietari ii vor da in judecata pentru recuperarea banilor. „Unele contracte din 2002 dintre regie si chiriasi nu prevedeau nici o clauza prin care locatarii sa fie obligati sa-si plateasca datoriile la intretinere. In acest caz, RAADPFL e bun de plata“, a declarat Giubelan. Regia si-a dat seama de greseala in cele din urma si a actualizat forma contractelor, protejindu-se astfel de eventualele procese in care ar putea fi tirita de asociatiile de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS