5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceristii autohtoni se tin de sotii financiare

Afaceristii autohtoni se tin de sotii financiare

Evaziune fiscala de zeci de miliarde descoperita de Finantele Publice Olt

Desi legislatia din domeniul financiar-fiscal a fost permanent actualizata, mereu se gasesc si se vor gasi persoane interesate sa insele statul si pe contribuabili. O dovada ca asa stau lucrurile o reprezinta suma descoperita de inspectorii Finantelor Publice Olt ca fiind sustrasa de la bugetul statului sub o forma sau alta.

Organele de control fiscal au descoperit in 35% din controalele efectuate (mai exact, in 544 de cazuri) o evaziune fiscala de 32,8 miliarde de lei. Majoritatea neregulilor depistate au constat in neintocmirea in termenul legal a documentelor de evidenta primara si contabila, precum si calcularea eronata a impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat.

Evaziunea fiscala, incurajata de… autoritati!

Desi nu se recunoaste, este mai mult decit evident ca fenomenul evazionist este incurajat de insasi autoritatile in domeniu, prin lipsa de fermitate dovedita, mai ales in momentul conceperii actelor normative.

Cristian Pichermayer, purtator de cuvint in cadrul Finantelor Publice Olt, a declarat ca, in urma abaterilor depistate, inspectorii financiari au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 3,9 miliarde de lei si au calculat dobinzi cifrate de 7,3 miliarde de lei.

Totodata, s-a dispus si confiscarea sumei de 110,7 milioane de lei, bani gasiti in casierii la momentul controalelor. Cele mai multe abateri, reprezentind 92%, au fost depistate la firme cu capital privat, 6% au fost societati de stat si restul persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati de comert si AF-uri (asociatii familiale). Autoritatile fiscale intrevad numai solutii care, cel putin in viitorul apropiat, au sanse reduse de reusita.

Printre aceste masuri s-ar numara implementarea unui sistem informatic specializat atit in analiza fenomenului evazionist, cit si identificarea acestui fenomen nociv pentru economie. In plus, finantistii olteni considera ca intensificarea controalelor la AF-uri si la persoanele fizice autorizate sa presteze activitati de comert pe linia declararii veniturilor obtinute ar mai reduce din nivelul ridicat al evaziunii.

Pe aceeasi linie s-ar incadra si verificarea periodica a societatilor comerciale care au ridicat in trecut probleme de evaziune fiscala. Ramine de vazut cite dintre doleantele finantistilor, intemeiate de altfel, vor fi intelese si rezolvate de autoritatile competente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS