16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova demoleaza chioscurile ilegale

Primaria Craiova demoleaza chioscurile ilegale

Chioscurile amplasate ilegal in Craiova vor fi demolate. Sint luate in vizorul primariei cele din cartierele Craiovita Noua, 1 Mai, dar si Cornitoiu. Lucratori ai politiei si jandarmeriei, insotiti de reprezentanti ai autoritatilor locale, au demarat, de la primele ore ale diminetii, actiunea de demolare a chioscurilor. Proprietarii acestora au incercat sa obtina aminare, apelind la tot felul de tertipuri, insa nu au reusit.

Cinci familii traiesc din veniturile realizate dintr-un chiosc

Unul dintre chioscurile vizate era situat chiar linga complexul Racheta, din cartierul Craiovita Noua. Proprietarul acestuia, Mircea Ion, mai are unul, de peste 13 ani, unde vinde produse alimentare. In urma cu citeva luni, pentru a-si extinde domeniul de activitate, Mircea a hotarit sa mai faca o constructie, in prelungirea magazinului alimentar deja detinut.

„De peste 13 ani avem acest chiosc, din care traim cinci familii. Este singurul venit pe care il realizam. Am hotarit sa mai construim o incapere de aproximativ opt metri patrati, chiar in prelungirea chioscului pe care il avem, in care sa vindem haine. Era un ban in plus pentru noi. Eram cu toate datoriile catre stat la zi… Pentru realizarea constructiei am fost nevoiti sa facem imprumut la banca. Am luat 150 de milioane, bani pe care

i-am investit in modernizare! Speram ca o sa recuperam banii investiti si astfel sa scapam de datorii! Dar acum, ca ne-au demolat, nu stiu ce o sa facem, din ce bani o sa platim ratele catre banca si din ce o sa traim“, a spus indignat Mircea Ion, proprietarul chioscului.

„Domnul Papala de la primarie a zis sa-i mai lasam si pe altii sa cistige aici“

Oamenii sustin ca marti, 27 iulie, au primit somatie de demolare si a doua zi s-au trezit cu delegatii primariei, impreuna cu forte ale politiei si jandarmeriei, veniti la fata locului pentru demolare. „Nu inteleg de ce nu mi se permite prelungirea constructiei! Mi s-a spus ca pamintul este revendicat, iar conform Legii nr.10 nu mi-l pot atribui. Dar, daca ar fi asa, nu ar fi vorba si de pamintul pe care-mi este amplasat chioscul de 13 ani? Avem contract de inchiriere pentru chiosc pina pe 31 decembrie 2004. Am facut cerere de prelungire a termenului si chiar am solicitat aprobarea largirii spatiului. Domnul Papala de la primarie a zis sa-i mai lasam si pe altii sa cistige aici! Daca e lege ma supun, dar sa fie la fel pentru toata lumea! Cind am fost in audienta la domnul viceprimar Nedelescu mi s-a spus sa astept ca poate se va rezolva ceva, dar am ajuns in situatia asta“, a declarat Veta Ion, mama proprietarului.

In prezent, familia Ion are de platit 150 de milioane la banca. „Acum cinci ani ni s-a spart prima data chioscul. Am avut marfa lipsa de peste 50 de milioane, iar anul acesta am avut iar ghinion.

Ne-au furat produse de peste 20 de milioane“, a mai spus Veta.

Bodega din cartierul 1 Mai – demolata

In cartierul 1 Mai au fost luate in vizorul primariei o serie de baruri de cartier. Desi proprietarii au incercat sa se opuna, „unde-i lege nu-i tocmeala“. Cei mai intrigati s-au dovedit insa locatarii din apropiere, care isi petreceau acolo o buna parte din timp. „Nu au gasit ce sa darime decit circiuma asta la care mergeam aproape cu toti vecinii din bloc. Este adevarat ca nu aveau acolo conditii ultramoderne, dar puteai sta linistit la un pahar de bere fara sa fii cicalit de nevasta. Cind au venit aia de la primarie

i-au spus proprietarului ca nu detinea toate actele necesare si din cauza asta nu il mai lasa acolo. Probabil vrea altcineva sa isi faca vreun bar acolo“, a declarat Florin Sandu, din cartierul 1 Mai.

In locul in care fusesera plasate pina azi (ieri- n.r.) chioscurile, a ramas doar o gramada de moloz. Neavind alta solutie, proprietarii baracilor s-au mutat in alta parte. „Am fost si in audienta la primarie ca poate ma ajuta cu ceva. Eu aveam un amarit de chiosc, unde vindeam produse agroalimentare. Nu era circiuma ca a vecinilor. Nu faceam nici zgomot ca ei. Nu inteleg de ce nu ne-au mai pasuit putin pina obtineam si noi toate actele necesare. Pentru a-l pastra aici mi s-au cerut zeci de milioane de lei pe care nu le-am putut da. Rezultatul il vedeti si dumneavoastra“, a declarat unul dintre proprietarii chioscurilor demolate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS