6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gorjul sub apa

150 de gospodarii si 12 hectare de terenuri agricole, afectate de inundatii

Precipitatiile abundente care au cazut marti in Gorj au afectat 150 de gospodarii si 12 hectare de terenuri agricole din localitatile Ceauru, Tamasesti si Cornestii Noi. Pompierii militari au intervenit cu doua masini, care au scos apa din beciurile caselor. Fintinile au fost inundate si sint pline cu namol, astfel incit locuitorii din zonele calamitate au ramas fara apa potabila. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a actionat ieri cu utilaje pentru a scoate namolul din fintini si a distribuit 2.500 de sticle cu apa minerala, iar Crucea Rosie a oferit 1.000. De asemenea, trei cisterne au asigurat alimentarea cu apa potabila a populatiei din zonele afectate. Reprezentantii Consiliului Judetean Gorj spun ca au anuntat populatia prin afise si pliante sa nu consume apa din fintini pina cind Directia de Sanatate Publica nu-si va da avizul favorabil.

Inundatiile s-au produs din cauza colmatarii santurilor

Liviu Dumitrascu, seful Inspectoratului de Protectie Civila Gorj, a spus ca inundatiile s-au produs din cauza torentilor si a colmatarii santurilor, rigolelor si a canalelor de scurgere, care sint necuratate. „Probleme sint pe albiile nepermanente de scurgere, pe unde nu curge apa 11 luni din an, iar atunci cind vine se formeaza viituri, pentru ca sint necuratate. Intra in atributiile primariilor sa le curete si sa le intretina. Vrem sa identificam toate aceste albii nepermanente si impreuna cu autoritatile locale sa le decolmatam“. Cornel Popescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, a spus ca la Balesti a gasit in dreptul unei gospodarii santul de scurgere intrerupt. In localitatea Cornestii Noi, unde fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia a infiintat un cartier de stramutati, inundatiile s-au produs din cauza unui podet subdimensionat. Liviu Dumitrascu a spus ca acel podet trebuie distrus si construit altul.

Culturile de legume au fost afectate

Ion Negrea, directorul adjunct al Directiei Agricole Gorj, a spus ca au fost afectate culturile de legume de toamna, in special varza de toamna, dar au avut de suferit si cele de tomate, ardei, castraveti si vinete, in proportie de 50 si 100%. Acesta a precizat ca doar cinci la suta din suprafata totala cultivata cu legume a fost afectata la nivelul comunei Balesti. In urma cu o saptamina, locuitorii comunelor Baia de Fier si Alimpesti au fost afectati de grindina. Au fost distruse total sau partial culturile de legume, vie sau porumb de pe 355 de hectare, valoarea pagubelor depasind doua miliarde de lei. Au fost inregistrate pagube de aproximativ trei miliarde de lei si in ceea ce priveste infrastructura de drumuri comunale, captarea cu apa, acoperisuri locuinte. Cele mai mari distrugeri ca urmare a fenomenelor meteorologice au fost inregistrate in urma cu o luna si jumatate, cind 11 localitati au avut de suferit de pe urma ploilor torentiale, a grindinei si a vintului puternic. Pagubele s-au ridicat la peste 18 miliarde de lei. Peste 2.000 de hectare de terenuri agricole au fost afectate in proportie de 30 si 100%.

Apa maronie la robinetele din Tirgu Jiu

Si locuitorii municipiului Tirgu Jiu au avut de suferit din cauza precipitatiilor abundente care au cazut la inceputul acestei saptamini. Ieri-dimineata, apa de la robinete era plina de impuritati, avind o culoare maronie. Ion Popescu, directorul AQUATERM, a spus ca apa este buna de baut: „Este colorata mai mult decit normal, dar este buna de baut. Sursele de suprafata au adus in statia de epurare apa cu namol, iar filtrele s-au colmatat si a trebuit sa le curatam, lucru ce a determinat trecerea impuritatilor fine prin filtre. S-a inchis partial sursa Susita Verde, dar nu s-a putut suplini cu forajele de mare adincime. Apa este buna de baut, chiar daca are culoarea respectiva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS