12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa furnizata de ACETI e un pericol pentru sanatatea slatinenilor

Apa furnizata de ACETI e un pericol pentru sanatatea slatinenilor

S-a schimbat conducerea ACETI Slatina, fapt programat inca din sedinta trecuta a AGA, s-a analizat raportul intocmit de vechii sefi, care au si fost descarcati de gestiune, s-a propus un plan de masuri, asupra caruia actionarii (consilierii locali) s-au pronuntat, gasindu-l prea general, fara termene si responsabilitati concrete, s-a mai iesit la o tigara si o cafea, s-a mai discutat in contradictoriu, ca sa aiba si slatinenii de ce sa se amuze, in sfirsit, o sedinta deloc iesita din comun.Sedinta a devenit interesanta abia din momentul in care dr. Ioan David a prezentat colegilor date concrete, de la specialisti, despre compozitia apei de la robinetele slatinenilor.

„Exista un echilibru biologic foarte precar intre componentele apei“

Nu sint lucruri noi, ci aspecte semnalate in nenumarate rinduri in presa. Probele de apa recoltate atit de la sursa, cit si de la robinetele slatinenilor demonstreaza o realitate ingrijoratoare. Se inregistreaza constant depasiri ale concentratiilor maxime admise la nivelul componentelor apei.

Clorul rezidual liber nu se incadreaza in standarde, incarcatura microbiana este la cote neconforme, gradul avansat de uzura al retelelor de distributie creeaza posibilitatea contaminarii apei in orice moment, in cazul unei defectiuni. Apa nu se trateaza cu metode moderne (raze ultraviolete, ozon), ci se apeleaza la clasica metoda de clorinare, motiv pentru care, au spus specialistii, clorul in combinatie cu amoniacul da o cantitate de nitriti mai mare decit cea permisa. Se pare ca apa slatinenilor mai are si o alta problema. Desi mult timp le-a fost spus locuitorilor ca apa este forata de la peste 100 de metri adincime, in fapt, ar fi vorba de aproximativ 40 de metri. Fostul director, Florea Iancu, a adus la cunostinta actionarilor ca si apa subterana are continut de amoniac destul de mare, adica s-ar putea sa nu fie, chiar de la sursa, de calitatea vehiculata ani de-a rindul.

„Apa asta cind e buna, cind nu e buna.E nebuna, ce-are?!“

Discutiile pe aceasta tema au durat zeci de minute. Dr. Viorel Dumitrescu a atras atentia ca sint cazuri de copii la care apar anumite boli, care pot fi cauzate de calitatea apei de la robinet. Mai in gluma, mai in serios, s-a dat solutia consumarii de apa plata si apa minerala, fiecare dupa buget. Concluzia la care s-a ajuns este ca trebuie investit in programe de conformare privind calitatea apei. Solutiile moderne presupun insa cheltuieli poate de zeci de ori mai mari decit banala clorinare, iar ACETI nu gaseste bani nici sa-si schimbe conductele vechi, unele dintre ele de peste 30 ani. „Si noi ce le spunem slatinenilor, ce sa inteleaga din tot ce-am discutat pina acum? Apa asta cind e buna, cind nu e buna. Ce-are, e nebuna?! Nu mor cetatenii daca beau apa asta!“, a spus consilierul Vasile Popa.

Discutii vor mai fi, slatinenii, unii dintre ei, vor intra in panica, se vor ridica voci care sa spuna „Stiam noi!“, specialistii Directiei de Sanatate Publica isi vor mai spune, pentru a cita oara, parerea, iar cei in drept vor cauta solutii. Cind le vor gasi, cind vor identifica sursele de finantare ramine deocamdata un mister.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS