15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAeroportul din Banie - in aer

Aeroportul din Banie – in aer

Activitatea regiei autonome Aeroportul Craiova a intrat in vizorul consilierilor fiscali ai Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, care au descoperit nereguli financiare de sute de milioane de lei. Desi a cerut statului sa-i deconteze peste 200 de milioane de lei, reprezentind TVA aferenta perioadei noiembrie 2003- martie 2004, conducerea Aeroportului Craiova a incalcat Legea 345/2002, cheltuind aproape 400 de milioane de lei fara sa aiba acest drept. Legea obliga regia sa vireze la bugetul de stat TVA dedusa si neutilizata la incheierea exercitiului bugetar din 2003.

TVA cu nabadai

Controlul efectuat in perioada 9-21 iunie a scos la iveala faptul ca regia autonoma Aeroportul Craiova a cerut rambursarea soldului sumei negative a TVA, in suma de 208 milioane de lei. De asemenea, pentru perioada noiembrie 2003- martie 2004, conducerea aeroportului

si-a exercitat dreptul de deducere a TVA pentru o suma de peste 270 de milioane de lei, aferenta achizitiilor de bunuri si servicii pentru activitatile curente, energie electrica, gaze naturale si telefoane. Regia a primit totodata de la bugetul de stat subventii de 2,4 miliarde de lei pentru finalizarea obiectivului de investitii „Modernizare Aeroport Craiova – terminal culoar acces“, bani pe care i-a utilizat pentru plata facturilor emise de antreprenorul de constructii. TVA inscrisa pe facturile emise de antreprenor, in suma de 383 de milioane de lei, a fost inregistrata ca deductibila conform legii. Cu suma astfel dedusa, unitatea avea obligatia reintregirii disponibilitatilor de investitii, intrucit sumele deduse in cursul unui an fiscal pentru obiectivele proprii de investitii pot fi utilizate numai pentru plati aferente aceluiasi obiectiv pentru care s-au primit subventiile. Aeroportul Craiova nu s-a conformat insa prevederilor legale.

Controlul a scos la iveala faptul ca regia a utilizat banii statului exclusiv pentru achitarea facturilor emise de constructor. Desi si-a exercitat dreptul de deducere pentru aproape 400 de milioane de lei, regia a incalcat legea pentru ca nu a folosit banii pentru aceleasi investitii. Inspectorii fiscali au descoperit ca regia Aeroportul Craiova nu a reconstituit TVA in conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilitati banesti, deschis la Trezoreria Craiova si nu a utilizat banii, conform legii, pina la finele anului 2003. De asemenea, conducerea nu a putut dovedi ca a inregistrat in conturile de subventii TVA adaugata si dedusa pentru acelasi obiectiv de investitii. De aceea, consilierii finantelor publice au calculat dobinzi suplimentare si penalitati de intirziere de peste 16 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS