12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Doljul, in comisia regiunilor Europei

Doljul are pretentia la un nou mandat in comisia privind regiunile Europei din cadrul Adunarii Generale a Consiliilor Judetene din Romania.

Miine, la Snagov, acest organism se va intruni pentru o noua sedinta de constituire, pe formula actualei legislaturi, in care presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anuntat ca isi va depune candidatura. Prioteasa face parte si din biroul national de coordonare a Proiectului de Dezvoltare Rurala, finantat de Uniunea Europeana. In cadrul acestuia, 100 dintre cele mai sarace comune din Romania, cite 20 din cele cinci judete intrate in programul-pilot, primesc fonduri europene pentru dezvoltare.

Pelerinaj la manastirile din Moldova

Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor din Romania, filiala Craiova, organizeaza un pelerinaj la manastirile din nordul Moldovei, in perioada 26 iulie-1 august 2004.

Printre obiectivele prevazute in programul vizitei figureaza manastirile Agapia, Varatec, Neamt, Sihastria, Sucevita, Putna, Moldovita, Bogdana, statiunile turistice Vatra Dornei si Baile Tusnad. La intoarcere, pe 1 august, se va participa la oficierea Sfintei Liturghii in Biserica „Nasterea Domnului“ din Brasov. Cazarea este asigurata la manastirile din zona, iar pretul unui bilet pentru cele sapte zile de pelerinaj este de 2.000.000 de lei de persoana.

Meseriile din agricultura incep sa se diversifice

Centrul de consultanta agricola Dolj a initiat cursuri de pregatire in meserii care se pot practica in agricultura si a caror durata este cuprinsa intre trei si sase luni. Cursul de apicultor a fost absolvit zilele trecute de 121 de cursanti din judetul Dolj, care vor deveni in curind proprietari de stupine. Peste citeva zile, 171 de cursanti vor sustine examen pentru a deveni pescari, iar 41 de cursanti vor obtine atestat pentru meseria de legumicultor. (M.D.)

500.000 de lei restanta

Studentii isi vor putea sustine examenele restante din anii de studiu precedenti in sesiunea din toamna. Taxa de examene este de 500.000 de lei si se achita la casieria Universitatii din Craiova, din strada Libertatii, numarul 13, caminul 4. Pentru sustinerea examenului, studentii trebuie sa depuna o cerere la secretariatul facultatii cu doua zile inainte de examinare, solicitare care sa fie insotita de o copie a chitantei doveditoare a platii. La intrarea in examene, studentii au obligatia sa prezinte carnetul si originalul chitantei. Reexaminarile din anul curent de studii nu se platesc. Pentru a putea intra la examenele de marire de nota, studentii trebuie sa fie integralisti. Nu se admit decit examene de marire la doua discipline de studiu.

Alte proiecte privind infrastructura Oltului

Consiliul Judetean Olt a obtinut inca patru proiecte in cadrul programului SAPARD. Contractele de finantare au fost semnate la inceputul anului in curs si vor viza lucrari de infrastructura. La Osica de Sus se va lucra la canalizarea comunei, la Curtisoara si Dobrun vor avea loc lucrari de modernizare la drumul comunal si drumurile locale, iar proiectul din localitatea Cirlogani va avea in vedere alimentarea cu apa. Valoarea cumulata a noilor investitii se cifreaza la 118,1 miliarde de lei. Licitatia de proiectare urmeaza sa aiba loc in luna august. Proiectele mentionate se adauga celor 11 care se deruleaza deja in judet pe SAPARD. Valoarea totala a celor 11 proiecte mentionate se ridica la 6,8 milioane de euro. La sfirsitul anului 2002, au mai fost declarate eligibile 20 de proiecte, dar fara surse de finantare. Toate reprezinta modernizari de drumuri comunale in localitatile Verguleasa, Vilcele, Ianca, Ganeasa, Plesoiu, Vulpeni, Stoenesti, Teslui, Studina, Gircov, Bucinisu, Brastavatu, Falcoiu, Baldovinesti, Daneasa, Oboga, Gostavatu, Valea Mare, Vulturesti, Serbanesti. Suma cumulata a acestor proiecte se ridica de 12,4 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS