21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Silvica din Craiova ii vineaza pe hotii de lemne

Directia Silvica din Craiova ii vineaza pe hotii de lemne

In padurile din Dolj se fura pe rupte. O dovedeste raportul intocmit de Directia Silvica din Craiova, din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, raport care scoate la iveala situatia reala a infractionalitatii din mediul rural. Controalele efectuate impreuna cu jandarmeria si politia au dus la prinderea si amendarea mai multor persoane care nu au putut justifica incarcaturile de lemne din carute sau din masini in momentul in care au fost depistate de organele de control.

Toamna se numara… infractorii

In primele sase luni ale acestui an, Directia Silvica a intocmit 48 de procese-verbale de infractiune si 178 pentru contraventii, valoarea pagubelor depistate ridicindu-se la 1,2 miliarde de lei. Din acestea, aproximativ jumatate au fost deja recuperate, restul fiind inaintate instantelor de judecata. Amenzile aplicate sint de aproape doua ori mai mari decit valoarea pagubelor, ridicindu-se la aproximativ 2,3 miliarde de lei, acestea urmind sa fie recuperate prin Directia Generala a Fianatelor Publice Dolj.

„De obicei, cei care fura sint oameni saraci, care stiu ca fac o ilegalitate, dar spun ca nu au bani de mincare si sint nevoiti sa procedeze in felul acesta. Flagranturile pe care le-am organizat au dus la recuperarea a jumatate din pagubele produse“, a spus Marian Stoenescu, director tehnic in cadrul Directiei Silvice. Principalele zone din Dolj unde se fura din paduri sint Rast, Ghidici, Plenita, Apele Vii, Castranova, Piscu Vechi. „Practic, se fura din tot judetul. Probleme mai avem in zonele unde este densitate mare a populatiei. Aceste probleme le avem in special toamna, pentru ca se apropie sezonul rece“, a precizat Marian Stoenescu.

Infractori, dar saraci

Directia Silvica din Craiova se vede pusa in situatia de a trece la executarea silita a celor de la care nu s-a recuperat prejudiciul cauzat. „Insistam sa-si plateasca datoriile, dar spun ca sint prea saraci.

In aceasta actiune de recuperare am angrenat tot personalul de paza. Majoritatea proceselor au ajuns in faza de executare silita prin decizie judecatoreasca“, a precizat directorul tehnic al Directiei Silvice. Aceasta situatie se intilneste in toate cazurile in care trebuie executate persoane certate cu legea. Saracia este scutul sub care se adapostesc de creditori sau de organele de recuperare a datoriilor. Acest lucru nu este valabil insa atunci cind comit infractiuni. In numele saraciei se pare ca se poate trai bine in Romania. Consumi sau furi, dar nu platesti pentru ca nu ai cu ce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS