16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncile sezoniere au scazut rata somajului in Dolj

Muncile sezoniere au scazut rata somajului in Dolj

Un somer are mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca daca locuieste in Dolj decit la Londra sau Berlin. Cel putin asa am putea crede daca am citi statistica oficiala: 5,7% somaj in Dolj si 8% in marile orase din Occident.

In prezent, in Dolj, persoanele a caror virsta este cuprinsa intre 40 si 49 de ani constituie categoria cea mai afectata de somaj.

„Avem 2.213 persoane care primesc indemnizatie de somaj la aceasta categorie de virsta. Speram ca Legea nr. 107/2004, care vine cu modificari la Legea nr. 76/2002 si care a intrat in vigoare incepind cu 19 iunie 2004 sa duca la reducerea numarului somerilor. Legea acorda facilitati agentilor economici care incadreaza in munca persoane defavorizate, cum sint cele peste 45 de ani, persoanele unice intretinatoare de familie si cele care mai au trei ani pina la solicitarea pensiei partial anticipate sau la limita de virsta“, a declarat Daniela Neagoe, directoare adjuncta a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj.

Someri doljeni ascunsi

Rata somajului in Dolj ar putea fi insa mai mare decit cea declarata oficial, deoarece in categoria somerilor pot fi asimilate si alte persoane aflate in cautarea unui loc de munca. De exemplu, daca o persoana fara loc de munca nu trece pe la AJOFM Dolj, pentru a se inscrie, atunci ea nu este trecuta in actele oficiale ca fiind somera, cu toate ca are acest drept.

In actele oficiale, somerii se pot ascunde in spatele unor denumiri cum ar fi lucratori pe cont propriu. Conform definitiei oficiale, aici intra toate persoanele care presteaza o activitate fara carte de munca de genul: medicilor, avocatilor, notarilor, meseriasilor, dar si a cetatenilor care presteaza servicii la domiciliul clientilor.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj, actuala scadere a ratei somajului este cauzata in special de faptul ca multe persoane si-au gasit un loc de munca sezonier, in constructii si alimentatie publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS