10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIdeile inedite aduc bani

Ideile inedite aduc bani

Oamenii cu spirit intreprinzator pot sa faca din… orice „bici“. In peisajul craiovean, in centrul orasului, a aparut de citeva luni un stativ plin cu scoarte de copac si bucati de piele pictate. Ideea, inedita si pastrind traditionalismul cautat de turisti si de iubitorii artei populare, a prins la clientela, vinzarile fiind nu fabuloase, dar constante.

„Vindem cam de un milion pe zi. Oamenilor le place, sint lucrate cum trebuie si sint «altfel». Mai ales pentru cei care vor sa faca un cadou mai neobisnuit, o scoarta din asta e exact ce trebuie“, spune vinzatorul, aranjindu-si grijuliu marfa. Printre scoartele cu peisaje si monumente istorice din tara, bucatile de piele „rastignite“ intre crengi de copac lacuite si pictate in culori vii, un anunt scris cu litere de o schioapa atrage atentia: „Angajam si pregatim tineri“.

Au venit, au invatat, au plecat

„Acum sint vreo sapte-opt baieti si fete care lucreaza acolo, la atelier si invata cum sa pregateasca scoartele. Nu este greu. Unii picteaza, altii, care nu au indeminare cu pensula, lacuiesc, dau cu aracet si cu ulei de in pe scoarte. Fiecare cistiga din ce face. Nu e greu si e bine ca invatam. Exista si o profesoara de la Arta Populara care ne invata. Cei care picteaza trebuie sa aiba «ochi». Modelul il alegi dupa forma scoartei, dupa linia ei, trebuie sa il adaptezi. Sint citiva care, dupa ce au invatat cum se fac, au plecat si si-au facut afacere pe cont propriu. Nu faci avere, dar se cistiga binisor“, spune unul dintre „invatacei“.

Pretul picturilor pe scoarta de copac sau bucati de piele nu depaseste 300.000 de lei. Un pret convenabil pentru un cadou inedit, care, chiar daca este posibil sa se deterioreze in timp, macar nu se inscrie in seria kitsch.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS