13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelapidare la Banca Romana de Scont

Delapidare la Banca Romana de Scont

Procurorii Parchetului National Anticoruptie au stabilit ca in dosarul „Banca Romana de Scont“ acordarea creditelor a reprezentat doar o parte a operatiunilor derulate prin aceasta banca. Scopul principal a fost crearea unei aparente de legalitate care sa protejeze functionarea mecanismului de fraudare a bancii. In dosarul instrumentat de procurori sint anchetate 23 de persoane cu functii de conducere in cadrul Bancii Romane de Scont, Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA si Societatii de Valori Mobiliare SIVANO SA pentru delapidare, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu in forma calificata, neglijenta in serviciu, asociere in vederea comiterii de infractiuni, intermediere neautorizata de valori imobiliare si acordarea de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare.

Procurorii au constatat ca persoanele ale caror conturi au fost creditate de catre BRS nu au beneficiat in fapt de sumele respective, multe dintre acestea neavind cunostinta despre efectuarea operatiunilor. Pentru aceasta fapta, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale.

De asemenea, ancheta procurorilor a scos la iveala faptul ca destinatia reala a creditelor a fost dinainte cunoscuta, si anume crearea de disponibilitati banesti pentru anumite persoane fizice sau juridice si acoperirea altor credite ajunse la scadenta, ceea ce constituie delapidare. De aceea, procurorii au apreciat ca faptele comise de inculpati si invinuiti nu sint fapte de coruptie, ci infractiuni de natura economica pentru care din 2001 s-a dispus inceperea actiunii penale si arestarea preventiva a unor inculpati. In acelasi timp, continuarea urmaririi penale a fost declinata in favoarea Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS