17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComert pe dormeza de acasa

Comert pe dormeza de acasa

Pietele foarte aglomerate ii determina pe multi tarani sa-si vinda marfa in strada. La marginea fiecarei piete de cartier se afla astfel de comercianti. Ei sint nevoiti sa-si expuna marfa pe trotuare si chiar in parcari, din lipsa locurilor din piete. Gramezi de pepeni, varza, ladite cu mere sint insirate de-a lungul trotuarelor.

Atit taranii, cit si locuitorii din zone sint deranjati de haosul creat. Comerciantii acuza autoritatile ca nu au amenajat un loc special unde sa isi poata depozita si vinde marfa. Sint, de asemenea, nemultumiti de taxele care le sint percepute, la fel ca si pentru comerciantii care au mese in piata.

„Ne cer 25.000 de lei pentru fiecare metru patrat. Nu ni se pare drept sa ne perceapa aceeasi taxa ca si comerciantilor din piete. De bine, de rau, ei au un adapost deasupra capului, o masa pe care sa-si expuna marfa… Este adevarat ca nu am putea expune lubenitele pe masute, dar nici sa stam cu ele in praf si in mizeria de pe jos nu ni se pare corect! Vrem si noi un loc amenajat, doar pentru legumele si fructele de sezon! Expun marfa unde isi fac ciinii nevoile!“, a spus nemultumita Maria Copca, vinzatoare de pepeni, din zona Dabuleniului. Pe linga taxa de 25.000 de lei pentru fiecare metru patrat, mai trebuie sa achite si taxa pentru cintar. „Dam zilnic peste 130.000 de lei. Nu putem depozita lubenitele pe un metru patrat! Daca este sa facem niste calcule sa vedem cit am cheltuit pentru seminte, cit am muncit, am udat cu cana fiecare bostan… Asta este ocupatia noastra, nu sintem cersetori. Noi muncim din greu pentru fiecare ban“, a spus Maria Copca.

„Gheorghe Calinoiu ne-a spus sa ne acoperim cu folii sau saci din plastic“

Taranii sint nevoiti sa stea saptamini sau chiar luni in conditii mizere. „Sint bolnava de reumatism, nu puteam dormi pe pamint. Mi-am adus dormeza cu mine; o tin aici, in spatele gramezilor de pepeni! Stau de o saptamina si am avut mare noroc ca nu a plouat! Cind a venit Gheorghe Calinoiu si l-am intrebat ce facem daca se pun ploile, ne-a raspuns sa ne acoperim cu folii sau saci din plastic… Exista WC-ul din piata la care platim de cite ori mergem cite 5.000 de lei. Trebuia sa fi amenajat macar un dus. Nu putem sta nespalati pe caldurile astea. Mai dadeam un ban in plus, dar faceam si noi baie. O femeie s-a spalat in tasul de la cintar! Mai stau cel putin trei saptamini cu lubenitele la vinzare, nu stiu ce o sa fac!“, a spus Aurel Brustean venit cu pepeni din comuna Calarasi. Autoritatile spun insa ca taranii ar trebui sa fie multumiti ca sint lasati sa-si vinda marfa in afara pietelor. „Daca m-as apuca sa fac o hala pentru lubenite, nu as rezolva nimic. Pentru o luna, cit isi vind ei marfa, sa se amenajeze un loc? Cred c-au vazut asa ceva prin Cluj, prin pietele mari din tara, dar nu in Craiova! Taxele sint aceleasi pentru toti care isi desfasoara activitatea pe domeniul public. Ii lasam sa stea linga piete, tot in avantajul lor… Timp de un an, ar trebui sa-si construiasca boxe, pe care sa le prinda de remorci si astfel ar avea si loc de dormit. Daca se considera nedreptatiti, ar trebui sa le dam un teren intravilan in Craiovita, ca sa le perceapa atunci primaria taxe!“, a declarat Gheorghe Calinoiu, director al Administratiei Pietelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS