10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarbatoarea Sfintului Proroc Ilie, batjocorita de cersetori

Sarbatoarea Sfintului Proroc Ilie, batjocorita de cersetori

Bisericile din Craiova au fost luate cu asalt ieri de cersetori, cu ocazia sarbatorii Sfintului Proroc Ilie. Batrinii si saracii care locuiau in apropiere sau care isi faceau pina atunci veacul acolo au impinzit bisericile, in speranta ca vor cistiga un ban in plus. Intrigati de aceasta situatie s-au dovedit credinciosii craioveni, care ii ocoleau pe cersetori.

„Am venit de la ora opt la biserica, crezind ca nu dau peste ei, insa i-am gasit aici. Cred ca au si dormit in locul asta. Ar trebui ca primaria sa ia atitudine si sa aduca gardieni publici sau jandarmi pentru a-i tine departe pe acesti oameni de cei care vin la biserica sa se roage. Asa ceva nu este posibil. Abia poti sa intri in biserica, pentru ca formeaza un zid si nu te lasa sa treci pina nu le dai un ban. In plus, cind m-am dus sa aprind o luminare, aproape mi-au smuls-o din mina“, a spus indignata Teodora Mirea, o craioveanca de 35 de ani.

„Ne dati ori nu ne dati“

Cersetorii s-au dovedit insa perseverenti, nerenuntind la milogeala nici in timpul slujbei. „Nu am ce sa le pun nepotilor pe masa. Nu am nici pensie. Din ce sa traiesc? Mai vin si eu pe la biserica pentru ca nu stii cind mai cade un ban. In ziua de azi, nu mai sint oameni milostivi. De azi-dimineata abia reusii sa string 50.000 de lei. Cind ii binecuvintez si ii rog sa imi dea ceva de pomana, ma gonesc. Mai sint si alti care vad ca sint vai de mine si se indura si imi arunca citiva banuti. Majoritatea trec insa nepasatori. Ei nu inteleg ca nu am vrut sa ajung asa. Am lucrat si eu cind am fost tinar, dar m-am imbolnavit si a trebuit sa stau acasa. Acum cinci ani mi-a murit unul dintre baieti, iar nevasta-sa a plecat si m-a lasat cu trei nepoti pe cap. Decit sa cerseasca ei, mai bine eu. Daca nu as face asta, nu am avea din ce sa traim. Stam intr-o camera toti si, fara bani, am muri de foame“, a spus Ilie, un cersetor care locuieste linga Biserica Madona Dudu. Deoarece credinciosii nu se mai lasa pacaliti de mina intinsa, Francisca, o cersetoare de 36 de ani, incepe sa-si strige in gura mare povestea „Dati-mi si mie un ban! Am cinci copii acasa si o sa moara de foame. Nimeni nu imi da un loc de munca. Acum, ca e sarbatoare, ajutati o femeie vaduva! Sa va dea Dumnezeu sanatate, voua si copiilor vostri!“. Citiva craioveni, vizibil emotionati, ii arunca citeva hirtii de zece mii in sapca asezata in fata ei. „Sa va dea Domnul tot ce doriti, ca mare bine ati mai facut!“, incheie cu zimbetul pe buze Francisca, in asteptarea altor credinciosi craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS