21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBancile, obligate sa comunice costurile totale ale creditelor

Bancile, obligate sa comunice costurile totale ale creditelor

Piata creditelor de consum a intrat in normalitate o data cu aparitia Legii nr. 289/2004. Legea, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, obliga bancile si institutiile care ofera credite de consum sa afiseze costurile totale aferente creditarii persoanelor fizice, asa-zisa dobinda anuala efectiva, punind punct astfel controverselor legate de costurile ascunse ale banilor imprumutati de la institutiile creditoare. Acestea vor afisa costurile totale ale creditului, inclusiv comisioanele platite bancii pentru administrarea contului in care se fac platile lunare. In felul acesta, clientii vor sti sigur cit au de platit lunar si isi vor planifica bugetele de familie pe baza unei sume concrete, care nu va fi diferita de cea afisata de magazinele care comercializeaza bunuri de larg consum.

Diferente intre magazin si banca

Cum se vor aplica insa prevederile legii? Sa presupunem ca ati luat de la o banca un credit de 100 de milioane de lei pe cinci ani, pentru care platiti o dobinda fixa de 30% pe an. La un calcul simplu reiese ca lunar va trebui sa platiti bancii o rata de 1,6 milioane de lei, plus o dobinda de 2,5 milioane de lei, in total 4,1 milioane. La aceasta suma se adauga insa comisioanele practicate de banca pentru administrarea contului, sume care nu sint insa trecute in foaia de calcul pe care v-o inmineaza vinzatorii de la magazinele de unde cumparati produse in rate, deci sinteti obligati sa platiti alte citeva sute de mii de lei in plus.

Costurile ascunse ale creditelor de consum

Nu putine sint persoanele care s-au vazut nevoite sa scoata bani in plus din buzunar, desi magazinul de la care cumparasera produsul le spusese ca au de platit sume mai mici. „Eu am cumparat in rate o masina de spalat, un calculator si un frigider, pentru care cei de la magazin mi-au zis ca trebuie sa platesc un milion de lei pe luna timp de cinci ani. I-am intrebat daca aceea este suma totala si daca rata va scadea in conditiile in care se reduc dobinzile. Mi-au raspuns ca nu trebuie sa mai platesc nimic in plus. Cind am fost la banca, am aflat cu stupoare ca trebuie sa platesc cu 150.000 de lei mai mult in fiecare luna, plus aproximativ un milion de lei la inceputul anului pentru comisioanele bancii. Atunci am vrut sa renunt, dar cei de la magazin mi-au spus ca nu se poate, pentru ca dosarul a fost deja aprobat de banca“, a spus suparata Anca Petcu, contabila la o firma de distributie din Craiova.

Bancile spun ca nu pot lucra gratis

Cazul nu este singular. Multi clienti se pling ca intre rata comunicata de magazine si cea de la banca exista diferente semnificative. De cealalta parte, reprezentantii bancilor sint de acord cu noile reglementari si spun ca ei i-au informat mereu pe clienti in legatura cu costurile totale ale creditului. „Oamenii accepta conditiile impuse de banci. Dupa noile reglementari ale BNR, care a inasprit conditiile de creditare, noi am incercat mereu sa cream conditii cit mai facile, pentru ca toata lumea sa poata beneficia de acest credit. Pe de alta parte, trebuie sa se inteleaga ca si bancile au cheltuieli cu fiecare solicitant. Sint angajati ai bancii care intocmesc documente pentru client si se ocupa de avizarea dosarului de creditare. Acest lucru nu se poate face gratis, pentru ca am fi nevoiti sa includem aceste costuri in dobinda“, a declarat reprezentantul unei banci craiovene. Noua lege va incerca sa puna ordine in acest domeniu. Daca va reusi ramine sa constate clientii care solicita credite bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS